Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθετε Άνοια τύπου Alzheimer;

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθετε Άνοια τύπου Alzheimer;

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθετε Άνοια τύπου Alzheimer;

Στην εποχή  μας, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας μεγαλώνει, αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης από Άνοια τύπου Alzheimer. Η μείωση των παραγόντων κινδύνου αποτελεί τη βάση της πρόληψης της νόσου. Σύμφωνα με την πολύ γνωστή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Neurology, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε Alzheimer κατά 33% αν βάλετε ως προτεραιότητα στη ζωή σας τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρος, διακόψετε το κάπνισμα, παραμείνετε δραστήριοι, συνεχίζετε να μαθαίνετε, αντιμετώπιζετε την καταθλιπτική συμπτωματολογία και ελέγχετε την πίεση και τα επίπεδα ζαχάρου. Οι πιο πρόσφατες έρευνες συμπληρώνουν τη σημασία της κοινωνικοποίησης, του καλού ύπνου και της αντιμετώπισης της έκπτωσης της ακοής.

Επιπλέον μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην αποφυγή της νόσου:

  1. Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή

Παρόλα τα διατροφικά προγράμματα, που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα για τη διατήρηση του υγιούς βάρους, δεν υπάρχει καλύτερη διατροφή από τη μεσογειακή για την υγεία του ανθρώπου, όπως έχει αποδειχθεί από πληθώρα ερευνών. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic είναι η ιδανική διατροφή για να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου για Alzheimer. Αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρι και κρασί.

  1. Μάθετε καινούρια πράγματα κάθε ημέρα

Όχι μόνο θα προστατέψετε την υγεία του εγκεφάλου σας, αλλά θα διασκεδάζετε παράλληλα. Γραφτείτε σε μία σχολή χορού, μάθετε μία ξένη γλώσσα, ή μία τέχνη. Μπορεί να δυσκολεύεστε στην αρχή, αλλά αυτή ακριβώς η δυσκολία και η υπερπήδησή της με την εξάσκηση, συντηρεί τη λειτουργία της μάθησης και συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο της Alzheimer.

  1. Πίνετε καφέ τις πρωινές ώρες

Σε έρευνες που έγιναν σε ποντικούς βρέθηκε ότι στον καφέ ανιχνεύεται ένα χημικό επονομαζόμενο EHT, που προστατεύει από τη νόσο Alzheimer. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins απέδειξαν ότι 200 mm καφεΐνης -περίπου ένα φλυτζάνι δυνατού καφέ- βοηθά στην απομνημόνευση και στη διατήρηση της μνήμης.

  1. Βράζετε τις πατάτες πριν τις μαγειρέψετε

Οι πατάτες περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται ασπαριγίνη το οποίο όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπεται σε ακρυλαμίδη, μία νευροτοξίνη. Η ακρυαλμίνη δυσκολεύει την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων. Το νερό προστατεύει την ασπαραγίνη, με αποτέλεσμα αν βράσετε τις πατάτες για περίπου 15 λεπτά, περιορίζετε την πιθανότητα να μετατραπεί σε ακρυλαμίδη.

  1. Ασχοληθείτε με χειρωνακτικές εργασίες

Σε μία έρενα με συμμετέχοντες άνω των 80 ετών βρέθηκε ότι οι χειροτεχνίες και η ενασχόληση με κατασκευές μείωσε την πιθανότητα γνωστικής έκπτωσης κατά 55%.

  1. Να σηκώνεστε κάθε 30 λεπτά

Προσπαθήστε να σηκώνεστε κάθε 30 λεπτά, γιατί με αυτόν  τον τρόπο προλαμβάνετε τη νόσο. Βάλτε ένα χρονόμετρο για να σας υπενθυμίζει τον στόχο σας. Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο προτιμήστε την όρθια θέση, αποφύγετε να κάθεστε όταν περιμένετε το λεωφορείο ή το αεροπλάνο.

  1. Επενδύστε σε ένα καλό μαξιλάρι

Το καλό μαξιλάρι θα εξασφαλίσει τη σωστή θέση του λαιμού που συγκρατεί τον εγκέφαλο. Επιπλέον βοηθάει στη λήψη σωστής αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνεπώς της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Ο καλύτερος τρόπος να κοιμάται κανείς είναι στο πλάι και όχι ανάσκελα ή μπρούμυτα.

 

Pos mporeite na meiosete ton kindino na pathete Anoia typou Alzeheimer


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.