Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον αγαπημένο που έχει σκέψεις αυτοκτονίας

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον αγαπημένο που έχει σκέψεις αυτοκτονίας

Η συνειδητοποίηση ότι κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο υποφέρει τόσο πολύ που σκέφτεται να αυτοκτονήσει, μας τρομάζει και μας μουδιάζει. Αν και πελαγώνουμε γιατί δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για τον βοηθήσουμε και ίσως θυμώνουμε επειδή η ιδέα και μόνο είναι οδυνηρή για εμάς, είναι καλύτερο να φέρουμε το θέμα στην επιφάνεια παρά να προσπαθήσουμε να το αγνοήσουμε, ελπίζοντας ότι θα λυθεί από μόνο του.

Αν ανησυχείτε ότι ένας φίλος σας ή κάποιο άλλο αγαπημένο πρόσωπο υποφέρει από σκέψεις αυτοκτονίας, αλλά δεν ξέρετε αν κάνει συγκεκριμένα σχέδια, εκφράστε την ανησυχία σας. Ρωτήστε  κάτι όπως: “Έχω παρατηρήσει ότι περνάς μια πολύ δύσκολη περίοδο. Ανησυχώ ότι μπορεί να σκέφτεσαι να αυτοκτονήσεις.  Μήπως νιώθεις τόσο άσχημα που σκέφτεσαι να κάνεις κακό στον εαυτό σου;” Μπορεί να είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά είναι σημαντική. Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε ότι αν κάνετε ερωτήσεις σχετικές με την αυτοκτονία δεν μεγεθύνετε το πρόβλημα, αλλά δίνεται την ευκαιρία στον αγαπημένο σας να εκφραστεί και να εισακουστεί.

Εάν ένας φίλος σας εκμυστηρευτεί ότι έχει σκέψεις αυτοκτονίας ή ότι σχεδιάζει απόπειρα αυτοκτονίας, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε.

Να είστε υποστηρικτικοί, όχι επικριτικοί
Μία επικριτική αντίδραση όπως το να προσπαθείτε να τον πείσετε ότι η αυτοκτονία είναι ανήθικη μπορεί να τον κάνει να νιώσει χειρότερα. Μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απομόνωση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναζήτηση βοήθειας. Αντιθέτως, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, όπως: “Πώς νιώθεις;” ή “Πότε άρχισες να έχεις τέτοιες σκέψεις” ή “Πώς μπορώ να σε υποστηρίξω;”.

Μην υποτιμήσετε την κατάσταση
Μην προσπαθήσετε να του αλλάξετε τη διάθεση λέγοντάς τους κοινοτυπίες όπως ότι “είσαι ακόμα νέος, η ζωή είναι μπροστά σου”ότι δεν πρέπει να το κάνεις επειδή θα στενοχωρήσεις τους δικούς σου”. Αντ’ αυτού, ακούστε τον, αποδεχτείτε τα συναισθήματά του και δώστε του να καταλάβει ότι αναγνωρίζετε πόσο πολύ υποφέρει. Μπορείτε να πείτε: “Νιώθω ότι πραγματικά υποφέρεις και είμαι εδώ για να σε ακούσω”.

Ενθαρρύνετέ την αναζήτηση βοήθειας
Αν ο φίλος σας έχει σκέψεις αυτοκτονίας, πρέπει να ζητήσει βοήθεια από έναν γονέα (αν είναι παιδί), ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Αν δεν ξέρει σε ποιον να μιλήσει, ενθαρρύνετέ τον να καλέσει ή να στείλει μήνυμα στη Γραμμή Παρέμβασης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στο 1018 και να συνομιλήσει μαζί τους για μια δωρεάν και εμπιστευτική συζήτηση ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να προσφερθείτε να καλέσετε μαζί, αν τον βλέπετε διστακτικό.

Μην υποσχεθείτε ότι θα το κρατήσετε μυστικό
Αν ο αγαπημένος σας είναι αυτοκτονικός, μπορεί να αισθάνεται ότι πρέπει να το κρατήσει μυστικό ή να ζητήσει από εσάς να μην το πείτε σε κανέναν, αλλά αυτό τον εμποδίζει να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται. Αν σας το πει, δείξτε του ότι δεν συμφωνείτε και ενθαρρύνετέ τον να μιλήσει ο ίδιος σε κάποιον. Πείτε κάτι όπως “Δεν θέλω να προδώσω την εμπιστοσύνη σου, αλλά μου είσαι πολύ σημαντικός για να δεχτώ να το κρατήσω μυστικό. Νομίζω ότι όπως βρήκες το θάρρος να το πεις σε μένα πρέπει να το πεις και σε κάποιον που θα μπορέσει να σε βοηθήσει ουσιαστικά για να πάψεις να υποφέρεις τόσο”.

Βοηθήστε τον δεσμευτεί στη θεραπεία
Αν μπορείτε, προσφερθείτε να βοηθήσετε στην αναζήτηση ενός θεραπευτή ή συνοδέψτε τον στο πρώτο ραντεβού. Η παρουσία σας κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου μπορεί να είναι πολύ ενθαρρυντική.

Ενθαρρύνετέ τον να μείνει μακριά από ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση
Η αλόγιστη χρήση ουσιών όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος είναι έτοιμος να προχωρήσει από τις αυτοκτονικές σκέψεις σε αυτοκτονικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όλοι μας μπορούμε να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο, όσο μικρός κι αν είναι. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τι είναι αυτό που είπαμε και πραγματικά βοήθησε τον άλλο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε να δείξουμε κατανόηση και νοιάξιμο. Όλοι μπορούμε να απλώσουμε το χέρι και να ρωτήσουμε κάποιον. Δεν χρειάζεται να του πείτε τι να κάνει ή να έχετε λύσεις, αλλά απλά αφιερώνοντας χρόνο και χώρο για να ακούσετε κάποιον για τις εμπειρίες του από τη στενοχώρια ή τις αυτοκτονικές σκέψεις του μπορεί να βοηθήσετε. Η απλή κουβέντα μπορεί να σώσει ζωές και να δημιουργήσει μια αίσθηση σύνδεσης και ελπίδας σε κάποιον που μπορεί να υποφέρει.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.