Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από το γονεϊκό άγχος;

Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε από το γονεϊκό άγχος;

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει κάποιους τρόπους που βοηθούν τους γονείς να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το άγχος που απορρέει από τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω του γονεϊκού τους ρόλου. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σωστή διατύπωση της φράσης «Δεν είναι το βάρος αυτό που σε καταβάλλει, αλλά ο τρόπος που το κουβαλάς» (Lou Holtz), μπορούμε με απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους να μετατρέψουμε μία στρεσσογόνο εμπειρία σε μία απολαυστική εμπειρία.

 

  1. Βγείτε και ασκηθείτε και (γιατί όχι;) παίξτε!

Είναι ευρέως γνωστό ότι η αερόβια άσκηση προστατεύει και θεραπεύει το σώμα μας από τις αρνητικές συνέπειες του στρες. Συγκεκριμένα, ενισχύει τη θετική διάθεση, μειώνει το άγχος, χαλαρώνει την ένταση των μυών, τονώνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και βοηθά στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στο φυσικό περιβάλλον, μπορεί να μειώσει την ένταση, τον θυμό και την κατάθλιψη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία μας, είναι η άσκηση να απορρέει από προσωπική επιθυμία και επιλογή και να μην γίνεται καταναγκαστικά.

 

  1. Μειώστε ή απομακρυνθείτε εντελώς από αρνητικές ειδήσεις των ΜΜΕ που αναπαράγουν αρνητικές σκέψεις.

Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από σύντομη έκθεση σε συναισθηματικά αρνητικό περιεχόμενο, οι άνθρωποι τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις εικόνες έντασης, τις απειλητικές λέξεις και τις αρνητικές ανατροφοδοτήσεις. Άρα μία πολύ αποτελεσματική στρατηγική προστασίας του εαυτού μας από το άγχος που μεταφέρεται από τα ΜΜΕ μέσω αρνητικών εικόνων και ειδήσεων, όπως επίσης μέσω τοξικών ανθρώπων και δυσάρεστων γεγονότων, είναι η απομάκρυνση. Ο αρνητισμός κάνει τους ανθρώπους να μηδενίζουν τα καλά πράγματα και να αναπαράγουν κακές αναμνήσεις ή να ανησυχούν παραπάνω για το μέλλον. Η υπερβολική δόση κακών ειδήσεων, δεν αυξάνει μόνο τα άμεσα επίπεδα άγχους μας αλλά μπορεί επίσης να υπονομεύσει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε εποικοδομητικά και να επιλύουμε προβλήματα. Και αυτό βλάπτει όλους, εμάς, την οικογένειά μας και τους συνεργάτες μας.

 

  1. Όταν συμβαίνουν δυσάρεστα γεγονότα, δείτε τα και από άλλη οπτική γωνία.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χειρίζονται καλύτερα το άγχος τους, όταν αναθεωρούν την κατάσταση από μια νέα οπτική. Για παράδειγμα, άτομα με σοβαρές ασθένειες φαίνεται να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, όταν επικεντρώνονται στα καλά πράγματα που αντιμετωπίζουν, όπως βελτιώσεις στις προσωπικές τους σχέσεις. Ακόμη και μια μικρή θετική σκέψη λοιπόν, μπορεί να επιφέρει μία θετική διαφοροποίηση στο πώς αισθανόμαστε.

 

  1. Θετικότητα, θετικότητα, θετικότητα!

Το ότι η αρνητικότητα και οι αρνητικές ειδήσεις ενεργοποιούν στον εγκέφαλό μας την αντίδραση του άγχους (αντίδραση φυγής, πάλης ή παγώματος – fight, flight, freeze response), σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Δηλαδή θετικά ερεθίσματα και ευχάριστες σκέψεις, όπως κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, το χαμόγελο του παιδιού μας, αγαπημένοι μας φίλοι, όνειρα, απολαυστικές δραστηριότητες, όμορφες εικόνες, χαλαρωτική μουσική, νέες εμπειρίες και θετικές σχέσεις, μπορούν να δημιουργήσουν θετική επίδραση στον εγκέφαλό μας. Με το να εστιάζουμε την προσοχή μας σε πράξεις καλοσύνης ή φιλανθρωπίες, αλλάζουμε θετικά τη χημεία του εγκεφάλου μας, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αποσβεστικά προς το άγχος.

 

  1. Δώστε λίγο περισσότερο χρόνο στα παιδιά σας.

Το άγχος λόγω πίεσης χρόνου μπορεί να γίνει τοξικό. Οι περισσότεροι γονείς σήμερα, λόγω έντονων ρυθμών καθημερινότητας και πολλαπλών υποχρεώσεων πλήττονται από την πίεση χρόνου, βασικό παράγοντα άγχους. Οι άνθρωποι συνήθως υποτιμούν πόσο χρόνο χρειάζονται κάποια πράγματα για να γίνουν, ενώ σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα μικρά παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν, για να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους και να μάθουν. Αυτό είναι καλό να το έχουμε στο μυαλό μας, για να δίνουμε περισσότερο χρόνο καθημερινά, μειώνοντας και τις πιθανότητες να αγχωθούμε.

 

  1. Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν συναισθηματική αυτορρύθμιση και να μάθουν να διευθετούν τις διαφορές με τα αδέλφια ή τους φίλους τους.

Οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χειρίζονται το άγχος τους, από τη βρεφική μέχρι και την εφηβική ηλικία. Τα παιδιά δεν γεννιούνται με έμφυτη συναισθηματική αυτορρύθμιση, για να την αναπτύξουν χρειάζονται τη δική μας συνεισφορά. Ο ήρεμος εποικοδομητικός διάλογος γύρω από τα συναισθήματά τους, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και αυτοέλεγχο. Επιπλέον, γνωρίζοντας ότι οι αδερφικές συγκρούσεις αποτελούν συχνή πηγή άγχους των γονέων, το να μάθουν και να αναπτύξουν τα παιδιά ικανότητες επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ τους (για παράδειγμα, πώς να βλέπουν τα πράγματα από την προοπτική του άλλου, πώς να διαπραγματεύονται τα «θέλω» τους, πώς να ηρεμούν, όταν νιώθουν θυμό ή απογοήτευση), βελτιώνει τον τρόπο που χειρίζονται τα συναισθήματά τους.

goneiko-agxos-kai-antimetwpisi

 



Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.