Πώς μπορούμε να δείξουμε τη συμπαράστασή μας σε ένα ζευγάρι που βίωσε μία περιγεννητική απώλεια;

Πώς μπορούμε να δείξουμε τη συμπαράστασή μας σε ένα ζευγάρι που βίωσε μία περιγεννητική απώλεια;

Πώς μπορούμε να δείξουμε τη συμπαράστασή μας σε ένα ζευγάρι που βίωσε μία περιγεννητική απώλεια;

       

Ακόμα και αν δεν έχουμε βιώσει οι ίδιοι μια περιγεννητική απώλεια, λίγο πολύ όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας μια φίλη, ένα συγγενή ή ένα συνεργάτη που έχει ζήσει μία αντίστοιχη εμπειρία. Είναι ένα στενάχωρο θέμα υγείας που ίσως να μας προκαλεί αμηχανία ως προς τον τρόπο διαχείρισης του. Πολλές φορές από διακριτικότητα αποφεύγουμε να αναφερθούμε σε αυτό το ζήτημα για να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση τους γονείς που πενθούν. Ωστόσο, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση πένθους καθένας το επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο. Πώς μπορούμε εμείς από την πλευρά μας να δείξουμε την υποστήριξή μας έμπρακτα;

Καλό είναι να αποφεύγουμε να υποτιμήσουμε το γεγονός χρησιμοποιώντας κλισέ ατάκες ή παρόμοιες  ιστορίες που έχουμε ακούσει για άλλους, καθώς δε δίνουν χώρο στους πενθούντες να εκφραστούν όπως νιώθουν.

Δείχνουμε διαθέσιμοι συναισθηματικά και πρακτικά πρσφέροντας όποια είδους βοήθεια χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στην προσαρμογή τους μετά την απώλεια.

Εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Δείχνουμε με τη στάση μας πως δεν είναι ταμπού το να πενθήσει κάποιος μια κύηση που δυστυχώς ολοκληρώθηκε πολύ γρήγορα.

Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με μία τέτοια συνθήκη, αποφύγετε να πείτε :

«Καλύτερα που συνέβη τώρα, παρά αργότερα.»

«Μην το σκέφτεσαι και μην στενοχωριέσαι..ό,τι έγινε, έγινε.»

«Δεν πειράζει, την επόμενη φορά. Είστε νέοι και έχετε όλη τη ζωή μπροστά σας…»

«Το ίδιο ακριβώς πέρασε και η φίλη μου …»

«Υπάρχουν και χειρότερα…»

Προτιμήστε καλύτερα :

«Είμαι εδώ για σένα, για οτιδήποτε χρειαστείς.»

«Χρειάζεσαι κάτι; Θα μπορούσα να φέρω φαγητό ή να κάνω κάποια δουλειά για σένα.»

«Καταλαβαίνω πως ίσως χρειάζεσαι χρόνο. Όταν θελήσεις να μιλήσεις σε κάποιον, μπορείς να υπολογίζεις σε μένα.»

«Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να βοηθήσω, όμως μη διστάσεις να μου πεις ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. »Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.