Πώς να αντιμετωπίσεις τον φόβο για τον COVID-19

Πώς να αντιμετωπίσεις τον φόβο για τον COVID-19

Ο φόβος για την πιθανότητα νόσησης από μία δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια, μπορεί να επιφέρει παρατεταμένα συμπτώματα άγχους ή να αποτελέσει τη βάση για διαταραχή πανικού ή για διαταραχή άγχους υγείας. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα η οποία ενισχύει τον φόβο. Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου;

  • Μην περιμένεις το τέλος της πανδημίας για να σταματήσει ο φόβος σου. Μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μειώσει την έντασή του και να διατηρήσεις μία φυσιολογική καθημερινότητα, όσο η κρίση διαρκεί.
  • Ενημερώσου από έγκυρες πηγές και μην παρασύρεσαι από την παραφιλολογία των μη ειδικών. Έλεγξε τις πληροφορίες που δέχεσαι πριν τις αποδεχτείς και μην τις μεταφέρεις αν δεν είναι διασταυρωμένες.
  • Μην εμπλέκεσαι σε συγκρουσιακές συζητήσεις με άτομα τα οποία προτείνουν μία διαφορετική προσέγγιση. Οι άνθρωποι δικαιούνται να έχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, ακόμα και λανθασμένες. Η προσπάθεια όμως να πείσεις κάποιον να ακολουθήσει τη δική σου άποψη απαιτεί μεγάλη ενέργεια, την οποία όταν είσαι υπό το καθεστώς φόβου, χρειάζεται να τη διοχετεύσεις αλλού.
  • Μείωσε τον χρόνο που αφιερώνεις στην ενημέρωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή κοινωνικής δικτύωσης στα οποία συχνά τα γεγονότα παρουσιάζονται με μία δόση υπερβολής προς χάριν της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας ή της προσέλκυσης περισσότερων ακολούθων.
  • Βοήθησε τον εαυτό σου να αποδεχθεί τα συναισθήματα χωρίς να προσπαθείς να τα διώξεις. «Είναι λογικό να ανησυχώ με αυτά που συμβαίνουν γύρω μου, αλλά δεν με βοηθά να αγχώνομαι». Συγκεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου και τους άλλους.
  • Για να επαναποκτήσεις την αίσθηση του ελέγχου είναι χρήσιμο μέσα στην καθημερινότητά σου να εκπληρώνεις κάποιους μικρούς στόχους είτε αυτοί αφορούν εργασίες στο σπίτι, είτε επικοινωνία με φίλους, είτε εκμάθηση κάποιας νέας δεξιότητας.
  • Αντί να κάνεις σενάρια επικείμενων καταστροφών (π.χ. δεν υπάρχει περίπτωση, κάποιος δικός μου θα πεθάνει, σίγουρα θα το κολλήσω αφού δεν προσέχει κανείς,  δεν θα ξαναγίνουμε ποτέ όπως ήμασταν πριν κ.λπ), προσπάθησε να φανταστείς τη θετική έκβαση της κρίσης (π.χ. θα ακολουθήσω τα μέτρα και θα τα καταφέρω, μόλις τελειώσει όλο αυτό θα κάνω ένα ταξίδι,  έμαθα πολλά πράγματα για το πώς να προστατεύω τον εαυτό μου από ανάλογες καταστάσεις.
  • Κατεύθυνε τις σκέψεις σου στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και μην τα αγνοείς. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα έχεις κατακτήσεις και για όσα μπορείς να απολαμβάνεις. Μάθε να αναγνωρίζεις τη φροντίδα, την ευγένεια, τη χαρά, την απόλαυση, την καλοσύνη, τη γενναιότητα  όπου τα συναντάς. Όταν φοβόμαστε, επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά που συμβαίνουν γύρω μας και υποτιμούμε το μέγεθος και τη συχνότητα των θετικών.
  • Παρόλο που η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σημαντικά, μπορούμε να δομήσουμε μία νέα καθημερινότητα που μας ευχαριστεί. Η προσαρμογή στα δεδομένα είναι το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπινου εγκεφάλου για επιβίωση και ευημερία.
  • Απόκτησε μία νοοτροπία που να ευνοεί το κοινό καλό. Μη στιγματίζεις οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται. Ακολούθησε τα μέτρα, ακόμα και αν δεν συμφωνείς και μείνε συνδεδεμένος με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Όχι μόνο δεν είσαι αβοήθητος,-η όπως ίσως αισθάνεσαι αλλά μπορείς με τη στάση σου να βοηθήσεις και άλλους ανθρώπους.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.