Πώς να αποφύγετε την αϋπνία

Πώς να αποφύγετε την αϋπνία

Πώς να αποφύγετε την αϋπνία

Ο ύπνος είναι βασικό συστατικό τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας των ατόμων. Πολλά άτομα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με τον μεγαλύτερο εφιάλτη τους, την αϋπνία. Ως αϋπνία ορίζεται η δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή η αδυναμία να έχει συνεχόμενο και ξεκούραστο ύπνο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε έντονα προβλήματα μέσα στην ημέρα όπως η κόπωση, τα νεύρα, οι εντάσεις, η δυσκολία συγκέντρωσης, η μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία και οι πονοκέφαλοι.  Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να απολαύσουμε έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο;

  1. Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ζεστό ντουζ είναι αποτελεσματικό όταν γίνεται μία ώρα πριν τον ύπνο. Σε αυτό το διάστημα το σώμα παίρνει το χρόνο που χρειάζεται να μειώσει τη θερμοκρασία του και να χαλαρώσουν οι μύες.
  2. Οριοθέτηση του χρόνου στο κρεβάτι. Προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε στο κρεβάτι με ασχολίες όπως το διάβασμα, η δουλειά ή η τηλεόραση. Προσπαθήστε να ξαπλώνετε την ώρα που είναι να κοιμηθείτε.
  3. Σύντομος ύπνος. Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από αϋπνία καλό θα ήταν να αποφεύγει τον μεσημεριανό ύπνο. Παρόλα αυτά, αν αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τις μεσημεριανές ώρες και χρειάζεστε ένα απογευματινό διάλειμμα, οι ιδανικές ώρες είναι μεταξύ δύο με πέντε το απόγευμα για 30 λεπτά περίπου.
  4. Βραδινές διατροφικές συνήθειες. Θα πρέπει να αποφεύγονται βαριά φαγητά το βράδυ γιατί πολύ συχνά οδηγούν σε δυσπεψία. Για τη βελτίωση του ύπνου σας θα πρέπει να γευματίζετε 2 με 3 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου.
  5. Καλός προγραμματισμός των ωρών ξεκούρασης. Μπορεί να ακούγεται αγχωτικό αλλά είναι σημαντικό να μην διαταράσσετε το πρόγραμμα του ύπνου σας. Με αυτό τον τρόπο το σώμα μαθαίνει το πρόγραμμα και έρχεται σε κατάσταση χαλάρωσης εκείνες τις συγκεκριμένες ώρες.

 

Pws na apofygete thn aupnia


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.