Πώς να έχεις μία υγιή σχέση με το smartphone σου;

Πώς να έχεις μία υγιή σχέση με το smartphone σου;

Η χρήση των smartphones αποτελεί γνώριμο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας  για μικρούς και μεγάλους, καθώς οι εφαρμογές και οι διευκολύνσεις σε πρακτικά ζητήματα αλλά και οι δυνατότητες ψυχαγωγίας και επικοινωνίας που προσφέρουν είναι πραγματικά απεριόριστες.

Όπως σε όλες τις καταστάσεις που εμπλέκεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, έτσι και η χρήση των smartphones  ελλοχεύει κινδύνους αν ξεπεράσει το μέτρο και λειτουργήσει εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων στη ζωή μας. Δυστυχώς νέοι όροι στο χώρο της ψυχικής υγείας όπως nomo-phobia, internet-addiction κ.ά. δείχνουν ότι είναι καλό να διατηρούμε μία καλή και υγιή σχέση με το smartphone μας, σε σημείο που να μας διευκολύνει και όχι να μας απορροφά, στην καθημερινή μας ζωή.

Aπλές και εύκολες προτάσεις για να διατηρούμε μία τέτοια υγιή σχέση με το «έξυπνο» κινητό μας τηλέφωνο είναι οι εξής:

 

  • Αν αισθάνεσαι ότι χάνεις τον χρόνο εξαιτίας της χρήσης των social media ή άλλων εφαρμογών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έξυπνα εργαλεία time management ή την εφαρμογή screen time. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης εφαρμογών που παρακολουθούν πόσο χρόνο καταναλώνεις μπροστά στην οθόνη και σε ειδοποιεί για τον χρόνο που απομένει πριν μπλοκάρει εφαρμογές, παιχνίδια ή websites που θέλεις να περιορίσεις. Κάποιες τέτοιες εφαρμογές είναι οι Flipd, Moment, Freedom, Offtime κ.ά.
  • Επίσης, μία καλή ιδέα είναι να ορίσεις ένα ωράριο χρήσης. Δηλαδή ένα παράδειγμα είναι το να βάλεις στο αθόρυβο ή να κλείνεις το κινητό μετά τις 22:00, ώστε να αφιερώνεις χρόνο στην προσωπική σου ζωή. Όποιος θέλει ή επείγει να σε βρει, μπορεί να καλέσει στο σταθερό τηλέφωνο.
  • Μπορείς απλά να έχεις κατά νου ότι η λειτουργία πτήσης είναι κατάλληλη όχι μόνο για το αεροπλάνο, αλλά και για το κομοδίνο, κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης ή της νύχτας.
  • Τις ώρες που διαβάζεις ή είσαι στη δουλειά είναι εύκολο να απενεργοποιείς (ή να βάλεις στο αθόρυβο) τις ειδοποιήσεις, ώστε να παραμένεις παραγωγικός,-ή και συγκεντρωμένος,-η σε αυτό που κάνεις.
  • Τέλος, πριν κοιμηθείς, προτίμησε να διαβάσεις ένα κανονικό βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα και όχι την ψηφιακή εκδοχή τους.

 

orthi-xrisi-smartphones


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.