Πώς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;

Πώς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;

Πάντα υπάρχει τρόπος να βελτιώνεσαι ως προσωπικότητα και να εξελίσσεσαι ως άτομο, αρκεί ο στόχος αυτός να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες σου στη ζωή. Μπορεί κάποιες από τις αδυναμίες σου να σου έχουν δημιουργήσει εμπόδια στις διαπροσωπικές σου σχέσεις ή στην πρόοδό σου στην εργασία, αλλά μέσα από τις αποτυχίες και τα λάθη σου μαθαίνεις, γίνεσαι πιο ανεκτικός και συμφιλιώνεσαι με την ιδέα της μη τελειότητας, της ταπείνωσης και της συγχώρεσης.

Υπάρχουν κάποιες αρχές τις οποίες χρειάζεται να καλλιεργείς για να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και να νοηματοδοτείς την ύπαρξή σου:

Άσε τον θυμό να σβήσει

Πάντα θα υπάρχουν λόγοι να θυμώσουμε, αλλά ο τρόπος που εκδηλώνουμε τον θυμό μας είναι καθοριστικός για την υγεία μας και τις σχέσεις μας. Ο θυμός που δεν μαλακώνει ή που εκφράζεται με ανάρμοστες πράξεις είναι τοξικός, περιπλέκει τη ζωή μας και εξωτερικεύει τον χειρότερο εαυτό μας.  Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε τον θυμό μας, αλλά η αναγνώρισή του είναι το πρώτο βήμα. Αφού τον αναγνωρίσουμε θα πρέπει να σκεφτούμε πριν αντιδράσουμε και να αποφύγουμε τις παρορμητικές εκρήξεις. Αν δεν μπορούμε να δικαιωθούμε μέσω της συζήτησης ή άλλων αποδεκτών τρόπων είναι καλύτερο να απομακρυνθούμε από το άτομο ή την κατάσταση που μας προκάλεσε τον θυμό. Η συγχώρεση επίσης βοηθά την εκτόνωση του θυμού. Αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τι ώθησε το άλλο άτομο να ενεργήσει με τον τρόπο που ενήργησε, ή αν αναλύσουμε τις συνθήκες που μπορεί να επηρέασαν τις καταστάσεις θα καταλήξουμε στη σωστή απόφαση: να το αγνοήσουμε, να συγχωρήσουμε ή να απομακρυνθούμε. Είναι μία επιλογή.

Βοήθησε άλλους ανθρώπους

Ο αλτρουισμός εκτός από το ότι αποτελεί εκδήλωση καλοσύνης προσφέρει και τεράστια οφέλη στη συναισθηματική και ψυχική  υγεία. Πολύ συχνά ακούμε διάφορα ρητά που διαλαλούν πόσο καλύτερο είναι να δίνεις από το να παίρνεις. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει την ορθότητα των ρητών αυτών, με ποικίλες μελέτες οι οποίες συμπεραίνουν ότι ο αλτρουισμός συνδέεται με αυξημένη αυτοτεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αίσθηση αυταξίας ακόμα και σε περιόδους έντονου άγχους.

Ξεδίπλωσε τις δυνάμεις σου

Όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις το άγχος μας αυξάνεται. Όταν η ρουτίνα κυλά πολύ εύκολα τότε αυξάνεται το αίσθημα της ανίας. Η χρυσή τομή μεταξύ των δύο άκρων είναι το ζητούμενο για να απολαμβάνουμε ό,τι κάνουμε και παράλληλα να εξελισσόμαστε. Η αναζήτηση της ροής, της βαθιάς απορρόφησης σε μία δραστηριότητα, θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να ξεδιπλώσουμε τις δυνάμεις μας που μας οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία. Όταν συνειδητοποιούμε τις δυνάμεις μας και τις χρησιμοποιούμε για να κάνουμε καλό στον εαυτό μας και στους άλλους ανθρώπους, τότε αποκαλύπτουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις δυσκολίες που θα προκύψουν στη ζωή μας και τις προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε, μπορούμε ωστόσο να φροντίσουμε τον εαυτό μας για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Η αυτό-φροντίδα είναι καθοριστική για την ανθεκτικότητά μας, γιατί μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση με το μέγιστο δυνατό της σωματικής και ψυχικής μας ενέργειας. Αντιθέτως όταν είμαστε άυπνοι, κουρασμένοι, η κριτική μας ικανότητα περιορίζεται και έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε ως προς τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Φρόντισε τις σχέσεις σου

Οι σχέσεις μας αποτελούν το θεμέλιο της ευτυχίας μας και μας προσφέρουν τη σταθερή βάση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας και να εξελιχθούμε. Υπάρχει η περίπτωση όμως να αποτελούν πηγή μεγάλου ψυχικού φόρτου και να προκαλούν συγκρούσεις οι οποίες εξαντλούν τα αποθέματα της ψυχικής μας ενέργειας. Όλες οι σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές, απαιτούν προσπάθεια και αμοιβαιότητα. Για διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων χρειάζεται να μάθουμε να ακούμε, να μάθουμε να συγκρουόμαστε, να μάθουμε να οριοθετούμε και να μάθουμε να ελέγχουμε την εκδήλωση του θυμού μας. Τις περισσότερες από αυτές τις δεξιότητες τις κατακτούμε μέσα από την εμπειρία μας και την πορεία των σχέσεων μας. Οι πιο στενές σχέσεις μας, μας επιτρέπουν να βελτιωθούμε περισσότερο καθώς συχνά αυτές διατηρούνται ακόμα και αν κάποιες φορές παρασυρθούμε και εμφανίσουμε τη χειρότερη μορφή του εαυτού μας. Μέσω της αποδοχής των άλλων  μας δίνεται η ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη μας, να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και να προοδεύσουμε.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.