Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό, όταν το μωρό σας νοσηλεύεται στη νεογνολογική εντατική

Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό, όταν το μωρό σας νοσηλεύεται στη νεογνολογική εντατική

Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό, όταν το μωρό σας νοσηλεύεται στη νεογνολογική εντατική

Οι γονείς, που αποκτούν το μωράκι τους πρόωρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ποικιλία αρνητικών συναισθημάτων: φόβος, αγωνία, απογοήτευση, θυμός, ενοχές. Σε κάποιους φαίνεται αδιανόητο να μην μπορούν να κρατήσουν το μωρό τους αγκαλιά και κάποιοι άλλοι  ίσως να μη θέλουν να δεθούν γιατί φοβούνται μία πιθανή απώλεια. Η γέννηση ενός πρόωρου μωρού είναι μία εμπειρία στην οποία ο κάθε γονέας ανταποκρίνεται όπως μπορεί και χρειάζεται χρόνο για να αφομοιωθεί.

Τα μωρά αντιλαμβάνονται το αίσθημα της ασφάλειας μέσα από το σώμα των γονέων και των φροντιστών τους: από το άγγιγμα, από την έκφραση του προσώπου, από τον τόνο της φωνής κ.λπ. Είναι λοιπόν σημαντικό, κάθε φορά που επισκέπτεστε τη νεογνολογική να είστε ήρεμοι έτσι ώστε να βοηθήσετε το μωρό σας να αντιμετωπίσει το στρεσσογόνο περιβάλλον της εντατικής. Για να εξασφαλίσετε την ηρεμία σας, αφιερώστε χρόνο στο να αναγνωρίσετε τα δικά σας συναισθήματα, χωρίς να είστε όμως επικριτικοί. Απλά παρατηρήστε τα και καθησυχάστε τον εαυτό σας. Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό σε δύσκολες καταστάσεις, να κυριεύεστε από πληθώρα συναισθημάτων, πολλές φορές αρνητικών.  Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε αποκομμένοι από τον ρόλο του γονέα, καθώς δεν μπορείτε ακόμα να φροντίσετε το παιδί σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να του προσφέρετε και είναι πολύτιμα για την ανάπτυξη του δεσμού.

  • Αφού πάρετε την άδεια από το προσωπικό αγγίξτε το μωρό σας σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.Σύμφωνα με τις έρευνες η επαφή του δέρματός σας με το δέρμα του μωρού είναι εξαιρετικά ωφέλιμη: βοηθά στην ομαλή αναπνοή, μεταφέρει θερμότητα, βοηθά στη ρύθμιση της μυικής δραστηριότητας και πάνω από όλα προσφέρει ηρεμία. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά, το άγγιγμα στο πόδι, ή στα δάχτυλα των χεριών ή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος σας επιτρέπεται βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού.Ακόμα κι αν δεν σας επιτρέπεται να το αγγίξετε πλησιάστε τα χέρια σας αρκετά κοντά και κάντε κινήσεις σαν να το χαϊδεύετε.
  • Θηλασμός: ο θηλασμός απελευθερώνει την οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης που ηρεμεί και το μωρό και τη μητέρα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και βοηθά τη ρύθμιση των καρδιακών παλμών και της πίεσης του αίματος.
  • Παρατηρήστε το μωρό σας και τις αντιδράσεις του. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι του αρέσει και τι όχι, πότε κλαίει και τι σημαίνει το κλάμα του. Μελετήστε τις κινήσεις του και προσπαθήστε να καταλάβετε τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει.
  • Περάστε όσο περισσότερο χρόνο μαζί του σας επιτρέπεται. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να είστε σε όλα τα επισκεπτήρια, κανονίστε με τη γιαγιά, τον παππού ή με κάποιο άλλο έμπιστο πρόσωπο να σας αντικαταστήσει.
  • Κοιτάξτε το στα μάτια. Ακόμα κι αν ανοίγει τα ματάκια του για λίγα δευτερόλεπτα, η βλεμματική επαφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σύναψη δεσμού.
  • Αφήστε του τη μυρωδιά σας. Ρωτήστε το προσωπικό αν μπορείτε να του φέρετε ένα ρουχάκι από το σπίτι. Κοιμηθείτε έχοντας στην αγκαλιά σας το ρούχο και μετά δώστε το να του το φορέσουν. Αν δεν σας επιτρέπουν να φέρετε ρούχα από το σπίτι, κρατήστε την κουβέρτα με την οποία το σκεπάζουν, έτσι ώστε η μυρωδιά σας να είναι οικεία στο μωρό σας.
  • Χρησιμοποιήστε το όπλο της φωνής σας. Η φωνή σας είναι ένα οικείο ακουστικό ερέθισμα για το μωρό σας μια που σας άκουγε όσο το φιλοξενούσατε στην κοιλιά σας. Το ίδιο και η φωνή του μπαμπά του. Μιλήστε του απαλά, διαβάστε του παραμύθια, τραγουδήστε του. Έτσι θα το βοηθήσετε να είναι ήρεμο και να νιώθει ασφαλές.
  • Όταν το μωρό σας πλησιάζει τις 40 εβδομάδες, τότε μπορείτε να του βάλετε μουσική. Προτιμήστε τη μουσική που ηρεμεί, ήχους της φύσης ή κλασσική μουσική δωματίου.
  • Φέρτε το σπίτι στο νοσοκομείο. Αφού δεν μπορείτε να πάρετε το παιδί σας στο σπίτι, φέρτε το σπίτι στο παιδί σας. Μία ζωγραφιά από το αδερφάκι, το οικογενειακό άλμπουμ ή φωτογραφίες από το σκυλάκι σας χτίζουν το δεσμό μεταξύ σας και βοηθούν τόσο το μωρό όσο κι εσάς να προσαρμοστείτε στις δυσκολίες που προκαλούνται από την προωρότητα.

Ένας πρόωρος τοκετός είναι μία δύσκολη συνθήκη που επιφέρει συναισθηματική αναστάτωση σε όλη την οικογένεια. Αντιμετωπίστε την κάθε ημέρα σαν μοναδική και φροντίστε τη δική σας υγεία, για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε. Μπορεί να υπάρχουν αρκετά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, γι αυτό θα χρειαστείτε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς, γιατί πραγματικά δίνουν μεγάλο αγώνα, για να βοηθήσουν το μωρό σας να έρθει σπίτι και χαμογελάστε καθημερινά στον μικρό ήρωα που αγωνίζεται καθημερινά για να βυθιστεί στην αγκαλιά σας.

 

Πώς να ενισχύσετε τον δεσμό

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.