Πώς να επιβιώσετε από έναν καλοκαιρινό χωρισμό

Πώς να επιβιώσετε από έναν καλοκαιρινό χωρισμό

Ο χωρισμός από μία σχέση είναι μία περίοδος έντονων αρνητικών συναισθημάτων που μας καταρρακώνουν και μας αποδυναμώνουν. Το καλό είναι ότι αυτό που νιώθουμε δεν θα κρατήσει για πάντα. Τις περισσότερες φορές ο χωρισμός είναι μία αναγκαία κάθαρση και προκύπτει όταν η σχέση δεν λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί των σχέσεων ισχυρίζονται ότι οι πρώτες 30 ημέρες είναι και οι δυσκολότερες. Στη συνέχεια υπάρχουν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, αλλά η ένταση των συναισθημάτων σαφώς υποχωρεί. Όταν αντιμετωπίζει κανείς έναν χωρισμό το καλοκαίρι, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ανάμεικτα συναισθήματα. Ο ελεύθερος χρόνος που κατά κανόνα πλεονάζει το καλοκαίρι είναι μία ευκαιρία για διακοπές, νέες γνωριμίες, καινούργιες αρχές. Παράλληλα, εντείνει την μοναξιά αν το άτομο που χώρισε δεν ασχοληθεί με το να προγραμματίσει πώς θα αξιοποιήσει αυτόν τον ελεύθερο χρόνο.

Όταν κάποιος χωρίζει, ανεξάρτητα αν ήταν δική του ή όχι η επιλογή τείνει να περνά ένα στάδιο ευφορικής ανάκλησης, να αναπολεί δηλαδή τις καλές στιγμές που μοιράστηκε με τον/την σύντροφό του και να ελαχιστοποιεί ή να αγνοεί τις αρνητικές στιγμές οι οποίες οδήγησαν και στην απόφαση του χωρισμού.  Η αναπόληση των θετικών στιγμών μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή της τοξικότητας του θυμού και της πικρίας, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιεί κανείς τους λόγους για τους οποίους η σχέση δεν προχώρησε, για να μην παρατείνει τη θλίψη του και για να μην είναι ευάλωτος/η σε επανασυνδέσεις που δεν συνοδεύονται από ριζικές αλλαγές. Αν υπάρχει έλλειψη σεβασμού, αν υπάρχουν διαρκείς καυγάδες, αν άλλα άτομα εμπλέκονται στην σχέση, αν υπάρχουν οικονομικές διαφωνίες ή αποκλίσεις σε θέματα αρχών και αξιών, η αναπόληση ευτυχισμένων καλοκαιρινών διακοπών ή των πρώτων σκιρτημάτων του έρωτα δεν αρκεί για να καταργήσει τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στη ρήξη.

Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να μοιάζει με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου γιατί  το τέλος δεν σημαίνει μόνο την απώλεια του ατόμου, αλλά και των μελλοντικών σας ελπίδων και ονείρων που είχατε μοιραστεί με αυτό το άτομο. Για να νιώσετε καλύτερα κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την υπερανάλυση, η οποία δαπανά απίστευτη ποσότητα ψυχικής ενέργειας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα, π.χ. για να προσφέρετε στον εαυτό σας νέες εμπειρίες όπως ένα ταξίδι, ή αναζωπύρωση μιας φιλίας.

Αντί να σπαταλάτε το χρόνο σας με το να στενοχωριέστε για το παρελθόν και να προβλέπετε το χειρότερο για το μέλλον πχ. «Τι θα γινόταν αν δεν του είχα μιλήσει έτσι σ΄ εκείνο τον καυγά; Τι θα γίνει αν δεν γνωρίσω ποτέ κάποιον», εστιάστε στο παρόν. Η εφαρμογή της ενσυνειδητότητας μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε από αυτές τις σκέψεις και να αγκαλιάσετε τη ροή της ζωής όπως αυτή εκτυλίσσεται και όχι όπως θα θέλατε να εκτυλίσσεται.

  • Αγκαλιάστε κάθε ημέρα και απευθυνθείτε στο κοινωνικό σας δίκτυο για να σας βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή.
  • Προγραμματίστε τις διακοπές σας, ή μικρές αποδράσεις που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε
  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, φροντίζοντας τον ύπνο και τη διατροφή σας
  • Αναζητήστε νέες εμπειρίες, είτε πρόκειται για δοκιμή ταϋλανδέζικων φαγητών, είτε για μαθήματα χορού, οτιδήποτε νέο σας βοηθά να ανασυνταχτείτε
  • Πενθήστε, αποδεχτείτε το τέλος και προχωρήστε μπροστά
  • Να θυμάστε ότι όλα αυτά που φοβάστε είναι πολύ πιθανό να μη συμβούν
  • Αντιμετωπίστε τη ζωή με ρεαλισμό και αισιοδοξία και εκμεταλλευτείτε το καλοκαίρι και αυτά που σας προσφέρει στο έπακρον.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.