Πώς να μιλήσετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους;

Πώς να μιλήσετε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους;

Οι γονείς σήμερα είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Όταν όμως συζητούν για τους κινδύνους που σχετίζονται με το σεξ τις πιο πολλές φορές αναφέρονται στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή στο μη συναινετικό σεξ, συχνά παραλείποντας τη συζήτηση για τα σεξουλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή το χάπι της επόμενης ημέρας.

Οι σχετικές έρευνες για το θέμα δείχνουν ότι όταν οι γονείς συζητούν ανοιχτά για θέματα γύρω από τη σεξουαλικότητα, τα παιδιά υιοθετούν πιο υπεύθυνες συμπεριφορές και εμπιστεύονται περισσότερο τους γονείς τους ως πηγή πληροφοριών.

Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι τα παιδιά επηρεάζονται από την τηλεόραση, τη μουσική και τους δημοφιλείς παρουσιαστές του διαδικτύου, η αλήθεια είναι ότι όταν πρόκειται για το σεξ, λειτουργούν με πρότυπο τους γονείς τους. Μία ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων κοριτσιών έδειξε ότι όταν οι μητέρες αναφέρονται στη σεξουαλική πράξη ως κάτι ευχάριστο, οι κόρες τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να μη συναινούν σε σεξ χωρίς χρήση προφυλακτικού.

Εκμεταλλευτείτε καθημερινά γεγονότα για να ανοίξετε τη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική υγεία. Μία ταινία, κάτι που διαβάσατε στο διαδίκτυο, ένα ντοκιμαντέρ για την αναπαραγωγή των αιλουροειδών, αποτελούν ευκαιρίες να δείξετε στα παιδιά σας ότι είστε ανοιχτοί σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Οι έφηβοι πρέπει να αντιληφθούν το σεξ ως μία θετική και ευχάριστη πλευρά της ζωής τους και συνάμα να παροτρύνονται να υιοθετήσουν  μία υπεύθυνη στάση απέναντι στη σεξουαλική τους υγεία.

Μιλήστε λοιπόν ανοιχτά για τα θέματα που αφορούν τη σεξουαλική υγεία και μην παραλείψετε να μιλήσετε για:

Σωστή χρήση προφυλακτικού

Πολλοί γονείς ενημερώνουν για τη χρήση του προφυλακτικού, αλλά παρόλα αυτά πολλοί έφηβοι δυσκολεύονται να το χρησιμοποιήσουν. Συχνά ένα ζευγάρι εφήβων θα μπει στον πειρασμό να έχει επαφή χωρίς προφυλακτικό, με τη δικαιολογία ότι μειώνει την απόλαυση ή ότι δεν είναι το σωστό μέγεθος κ.λπ.

Όταν ενημερώνετε για τη χρήση προφυλακτικού καλό θα ήταν να εξηγήσετε και τη διαδικασία βήμα βήμα ή ακόμα να χρησιμοποιήσετε ένα προφυλακτικό και μία μπανάνα για να είναι πιο παραστατική η εξήγηση. Αν δεν αισθάνεσθε άνετα παροτρύνετε τον έφηβο να πειραματιστεί με τη χρήση προφυλακτικού πριν τη σεξουαλική πράξη.

Το χάπι της επόμενης ημέρας

Παρόλο που μπορεί να αποβεί σωτήριο δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλες τις έφηβες. Μία επίσκεψη στον γυναικολόγο εγκαίρως θα βοηθήσει την έφηβη να κατανοήσει πώς και πότε πρέπει να το χρησιμοποιεί.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Οι έφηβες κινδυνεύουν περισσότερο από τον HPV, καθώς ο τράχηλος της μήτρας είναι ακόμα ανώριμος. Ο ιός προκαλεί τα κονδυλώματα που πλέον είναι το πιο κοινό μεταδιδόμενο νόσημα και συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου. Το εμβόλιο που γίνεται από την ηλικία των 12 ετών θα σας δώσει την ευκαιρία να μιλήσετε για τον τρόπο μετάδοσης των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. Πολλοί έφηβοι γνωρίζουν ότι μεταδίδονται με το κολπικό και το πρωκτικό σεξ, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν ότι μεταδίδονται και με το στοματικό σεξ.

Επίσκεψη στον γιατρό-Εξετάσεις

Οι έφηβοι πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την επίσκεψη στον γιατρό πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή έτσι ώστε να θέσουν τις βάσεις για την υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και την πρόληψη. Από τη στιγμή που είναι ενεργοί σεξουαλικά είναι σκόπιμο να εξετάζονται σε ετήσια βάση ή μετά από μία ριψοκίνδυνη επαφή για προληπτικό έλεγχο.

sexualiki ygeia


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.