Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για τον κίνδυνο των ναρκωτικών

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για τον κίνδυνο των ναρκωτικών

Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά για τον κίνδυνο των ναρκωτικών

Οι εξαρτήσεις και κυρίως τα ναρκωτικά αποτελούν ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους γονείς κυρίως στην περίοδο της εφηβείας. Εκείνοι, μπορούν να ξεκινήσουν αυτές τις συζητήσεις από πολύ νωρίς. Φυσικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, προσαρμόζονται η συζήτηση αλλά και οι πληροφορίες που οι γονείς θα δώσουν στα παιδιά τους. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να ενημερώσετε τα παιδιά σας σωστά και να τα προετοιμάσετε για τους πιθανούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν.

  • Δημιουργήστε μία καλή σχέση με το παιδί σας. Μία καλή σχέση γονέων και παιδιών μπορεί να προφυλάξει τα παιδιά όχι μόνο από τα ναρκωτικά αλλά από πολλούς ακόμα κινδύνους. Αν τα παιδιά γνωρίζουν ότι είστε εκεί και αισθάνονται άνετα και ασφαλή, μπορούν να συζητήσουν μαζί σας τα πάντα, είτε πρόκειται για απλά ζητήματα είτε για πιο περίπλοκα ή σοβαρά.
  • Μιλήστε για τη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Αν το παιδί από μικρή ηλικία μαθαίνει για τη σωστή φροντίδα του σώματος καθώς μεγαλώνει θα γίνεται πιο προσεκτικό σε βλαβερές συνήθειες όπως το τσιγάρο ή άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.
  • Μάθετε στο παιδί σας να λέει όχι. Αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό από όλα. Προσπαθήστε από μικρή ηλικία να ακούτε την άποψη του και, ακόμα και όταν διαφωνείτε, να του απαντάτε με επιχειρήματα, όπως θα κάνατε με έναν ενήλικα. Αυτό θα δώσει σιγουριά στο παιδί να υπερασπίζεται τις απόψεις του και να μπορεί σε μεγαλύτερη ηλικία να απορρίψει μία πιθανή πρόταση δοκιμής από τους συνομήλικους του με ευκολία και αποφασιστικότητα.
  • Χτίστε την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αγάπη στον εαυτό του. Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι είναι ευάλωτοι στη χρήση ουσιών όταν δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθάνονται μόνα. Προσπαθήστε από μικρή ηλικία να τους δείξετε τη σημασία που έχει να πιστεύουν στον εαυτό τους και να τον αγαπούν. Πάνω από όλα όμως δείξτε τους, μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας, ότι τα σέβεστε και τα αγαπάτε και εσείς.
Pws na proetoimasete ta paidia gia ton kinduno twn narkwtikwn


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.