Πως ο χριστουγεννιάτικος στολισμός επηρεάζει τη διάθεσή μας

Πως ο χριστουγεννιάτικος στολισμός επηρεάζει τη διάθεσή μας

Τα Χριστούγεννα είναι και επίσημα η πιο όμορφη εποχή του χρόνου σε όλο τον πλανήτη, αφού οι άνθρωποι κρεμούν φωτεινά λαμπάκια στα μπαλκόνια και στολίδια στα κλαδιά των δέντρων στα σπίτια τους. Ποια είναι όμως τα οφέλη του εορταστικού στολισμού;

Οι ειδικοί της επιστήμης της ψυχολογίας αναφέρουν ότι η χριστουγεννιάτικη  διακόσμηση μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα χαράς, για κάποιους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι δεν είναι τα φώτα που μπορούν να κάνουν ένα άτομο ευτυχισμένο. Τα γιορτινά φώτα είναι απλώς υπενθυμητές και οι αναμνήσεις που μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια πιθανόν να είναι χαρούμενες ή θλιβερές.

Επιπλέον, ο εορταστικός στολισμός είναι ένας τρόπος να πατάμε παύση σε έναν πολύ πολυάσχολο τρόπο ζωής, κάτι που από μόνο του εγείρει θετικά συναισθήματα για τους περισσότερους.

Το εορταστικό πνεύμα λοιπόν όταν συνοδεύεται από χαρά φαίνεται ότι προέρχεται από την έκκριση κάποιων χημικών ουσιών στον εγκέφαλό μας (ντοπαμίνη και σεροτονίνη), οι οποίες επηρεάζουν τα επίπεδα ευτυχίας μας. Η ντοπαμίνη είναι γνωστό ότι εμπλέκεται με τη συμπεριφορά που καθοδηγείται από την ανταμοιβή και την αναζήτηση ευχαρίστησης, ενώ η σεροτονίνη θεωρείται ότι αυξάνει τα αισθήματα της αξίας και του ανήκειν.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, τα χριστουγεννιάτικα φώτα και οι διακοσμήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να ανακαλέσουν αναμνήσεις.  Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι σε διάφορες μελέτες που έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, συχνά αναφέρονται σε  ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από τα Χριστούγεννα  και, συγκεκριμένα, τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Φαίνεται πως είναι συνδεδεμένη με τις οικογενειακές συναντήσεις, το καλό φαγητό, την ανταλλαγή δώρων και άλλα ευχάριστα γεγονότα της παιδικής μας ηλικίας.

Οι αναμνήσεις των Χριστουγέννων, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσουν και με αντίστροφο τρόπο. Αν κάποιος έχει βιώσει τραυματικά γεγονότα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως έναν θάνατο ή έναν ιδιαίτερα άσχημο χωρισμό, τα φωτεινά λαμπιόνια των Χριστουγέννων και η γιορτινός στολισμός  μπορεί να είναι προάγγελος της λεγόμενης “χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας”.

Για κάποιους η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μία δύσκολη περίοδος καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 38% των ατόμων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα δήλωσαν ότι το άγχος τους αυξάνεται κατά την περίοδο των διακοπών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές ασθένειες, κατάθλιψη, άγχος και κατάχρηση ουσιών. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες είναι : η έλλειψη χρόνου, η οικονομική πίεση, η αγορά δώρων και οι επικείμενες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

 

 

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.