Πώς θα επιλέξω φέτος τις κατάλληλες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί μου;

Πώς θα επιλέξω φέτος τις κατάλληλες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί μου;

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει πάλι…Παιδιά και γονείς ανασκουμπώνονται και ετοιμάζονται για την επιστροφή στα θρανία και τις καθημερινές τους υποχρεώσεις…

Είναι η περίοδος που ανάμεσα στην αγορά των σχολικών ειδών και την καθιέρωση του καθημερινού προγράμματος μελέτης  βρίσκεται και η αναζήτηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων, τόσο για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, όσο και την ελάφρυνση των γονέων με φορτωμένο εργασιακό ωράριο.

Από το να αφήσουμε το παιδί μπροστά σε μία οθόνη για πολλές ώρες μέχρι να γυρίσουμε από τη δουλειά, είναι σαφώς προτιμότερο να αθληθεί με τους φίλους του σε μία αθλητική ομάδα, να ζωγραφίσει ή να απασχοληθεί με ένα χόμπι δημιουργικά και κυρίως απολαυστικά.

Πώς όμως θα επιλέξω τις κατάλληλες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί μου;

Για μία «πετυχημένη» επιλογή θα πρέπει να:

  1. Συναποφασίζουμε μαζί με το παιδί μας, αφού συζητήσουμε μαζί του και μπορούμε πρακτικά (χρήματα, μετακίνηση) να αντεπεξέλθουμε στην επιλογή μίας ασχολίας. Αποφεύγουμε να επιλέξουμε εμείς μόνοι και να το επιβάλλουμε στο παιδί.
  2. Λαμβάνουμε υπόψη τις κλίσεις του παιδιού και τις «απαιτήσεις» μιας δραστηριότητες, ώστε εκείνο να μη νιώσει ματαίωση με μία «παράδοξη» επιλογή. Π.χ. ένα παιδί που έχει αρκετά επιπλέον κιλά θα νιώσει πιθανόν ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ακροβατικές ασκήσεις ή στο άθλημα της ενόργανης /ρυθμικής γυμναστικής.
  3. Δεν βλέπουμε ως εμπόδιο το ότι δεν έχει ξανακάνει το παιδί μας ( ή εμείς οι ίδιοι) μια νέα δραστηριότητα, π.χ. ξιφασκία, skate-board κ.τ.λ. Είναι ωραίο να δοκιμάζουμε νέες εμπειρίες.
  4. Έχουμε ένα βασικό και κύριο γνώμονα στο μυαλό μας πάντα, το να ευχαριστιέται και να απολαμβάνει το ίδιο το παιδί μία δραστηριότητα. Οι δικές μας προσδοκίες έπονται από την χαρά και την εμπειρία που θα βιώσει το παιδί μας.
  5. Σεβόμαστε τους κανόνες (ωράριο, στολή, εξοπλισμό, τοποθεσία) μιας δραστηριότητας και φυσικά σεβόμαστε το δάσκαλο/προπονητή που έχει αναλάβει να διδάξει/απασχολήσει το παιδί μας. Η παρεμβατικότητα του γονέα έχει δείξει ότι μπερδεύει και πιέζει το παιδί.
  6. Δεν προωθούμε τον ανταγωνισμό πιέζοντας το παιδί μας να πετύχει σε κάτι που θα μπορούσε απλά να ευχαριστηθεί τη χαρά της συμμετοχής.
  7. Καλλιεργούμε την κοινωνικοποίηση του παιδιού μας διατηρώντας σχέσεις και επαφές με τους νέους ή παλιούς φίλους που έχει κάνει από τις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

 

eksosxolikes-drastiriothtes1


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.