Πώς θα καταφέρω να πετύχω τους στόχους της νέας χρονιάς;

Πώς θα καταφέρω να πετύχω τους στόχους της νέας χρονιάς;

Σχεδόν αναπόφευκτα η έλευση του νέου έτους φέρνει μαζί της και την επιθυμία για αλλαγές. Νέοι στόχοι και αποφάσεις καθορίζονται από εκατομμύρια ανθρώπους τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου – με την πρωτοχρονιά να αποτελεί ένα κομβικό σημείο – και με δεκάδες έθιμα και τελετουργίες να αναβιώνουν σε κάθε μεριά του πλανήτη για να ενισχύσουν την ευημερία και την καλοτυχία. Αυτό σχετίζεται μάλλον με το επονομαζόμενο «φαινόμενο της νέας αρχής», που υποστηρίζει ότι τα  χρονικά ορόσημα μπορούν να παρακινήσουν φιλόδοξες συμπεριφορές.  Οι άνθρωποι γενικά  – πέρα από την αλλαγή του έτους – τείνουν να είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι στο να κάνουν θετικές αλλαγές μετά από μια περίοδο διακοπών, τις Δευτέρες (ως αρχή της εβδομάδας), την πρώτη ημέρα κάθε μήνα ή με την αλλαγή εποχής, καθώς το εκάστοτε χρονικό ορόσημο δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχει δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα.

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι όσοι θέτουν στόχους την πρωτοχρονιά έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να αλλάξουν πραγματικά τη συμπεριφορά τους. Οι πιθανότητες επιτυχίας μάλιστα αυξάνουν όταν κάποιος θέτει στόχους προσέγγισης (υιοθέτηση μιας νέας συνήθειας) σε αντίθεση με τις περιπτώσεις που κάποιος θέτει στόχους αποφυγής (εγκατάλειψη/αποφυγή μιας συνήθειας). Αυτό συμβαίνει γιατί οι συνήθειες είναι ενσωματωμένες μέσα σε ρουτίνες που είναι δύσκολο να αλλάξουμε. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αποφάσεις για τη νέα χρονιά περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, την τήρηση υγιεινής διατροφής, την τακτική άσκηση, την καλύτερη οικονομική διαχείριση, τη διακοπή του καπνίσματος ή άλλων εθισμών και  περισσότερο χρόνο με την οικογένεια.  Όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν ένα κοινό σημείο: είναι αόριστες προσδοκίες και όχι σταθεροί στόχοι – δεν έχουν δηλαδή ένα τελικό σημείο που να σηματοδοτεί την επιτυχία. Η ιδανική προσέγγιση είναι να κάνουμε μικρές, σταδιακές αλλαγές που αντικαθιστούν την όποια συνήθεια με μια συμπεριφορά που παρέχει παρόμοια ανταμοιβή.

Το νέο έτος δεν χρειάζεται να λειτουργήσει σαν καταλύτης για σαρωτικές αλλαγές, αρκεί να αποτελέσει το έναυσμα για μικρές αλλαγές που θα κάνουν την καθημερινότητά μας λίγο πιο αποδοτική και ευχάριστη. Μερικές φορές η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας έγκειται απλώς στην επιλογή του σωστού στόχου και στη διαδικασία που χρησιμοποιούμε για την επίτευξή του (βοηθητικά φυλλάδια – freebies).

Μην ξεχνάτε:

  • Πάρτε αποφάσεις που πιστεύετε ότι μπορείτε να τηρήσετε.
  • Αλλάξτε μία συμπεριφορά κάθε φορά.
  • Θέστε στόχους με προθεσμίες.
  • Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους ανθρώπους.
  • Να θυμάστε ότι μια κακή μέρα δεν αναιρεί την πρόοδό σας.
  • Χρησιμοποιείστε ορόσημα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το κίνητρό σας.
  • Η διαδικασία προς την επίτευξη των στόχων δεν πρέπει να μοιάζει με συνεχή τιμωρία.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.