Πώς το φανταστικό παιχνίδι βοηθάει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Πώς το φανταστικό παιχνίδι βοηθάει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Το φανταστικό παιχνίδι μπορεί να συμβάλει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και σε μία πιο ευτυχισμένη παιδική ηλικία, ένα όφελος που αξίζει τον κόπο από μόνο του. Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν πληθώρα πλεονεκτημάτων, γεγονός που προτρέπει γονείς και δασκάλους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εμπλέκονται σε φανταστικούς ρόλους, φανταστικά σενάρια, παιχνίδι με φανταστικούς φίλους κ.ά.

 

Κάποιοι γονείς πιθανόν να θεωρούν ότι η φαντασία μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά τους και να αλλοιώσει την ικανότητά τους να διακρίνουν το πραγματικό από το φανταστικό. Στην πραγματικότητα, ο μοναδικός κίνδυνος που μπορεί να υπάρξει από το φανταστικό παιχνίδι είναι αν το παιδί επιλέγει μονοδιάστατα αυτό το είδος παιχνιδιού και την υπερβολική απόσυρση στη φαντασία του -κάτι εξαιρετικά σπάνιο-, αποφεύγοντας την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά, οδηγούμενο σε κοινωνική απομόνωση.

 

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη;

 

Πιο χαρούμενα παιδιά:

Οι έρευνες μας δείχνουν ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τα φανταστικά παιχνίδια διαφόρων ειδών είναι πιο πιθανό να χαμογελάσουν ή να αισθανθούν ενθουσιασμό, ευτυχία και ικανοποίηση. Ενώ αντίθετα, τα παιδιά που παρουσιάζουν μικρότερο επίπεδο φαντασίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζονται λυπημένα ή επιθετικά.

 

Μεγαλύτερη αυτογνωσία:

Παιδιά που πειραματίζονται με ρόλους, αισθήσεις, αντικείμενα και συναισθήματα, πάνω απ’ όλα αναπτύσσουν την αίσθηση του εαυτού τους και καλλιεργούν την ικανότητα ελέγχου διαφορετικών ερεθισμάτων.

 

Καλλιέργεια δεξιότητας της φαντασίας:

Η δεξιότητα της φαντασίας είναι συνυφασμένη με το επίπεδο και την καλλιέργεια της νοημοσύνης κατά την παιδική ηλικία. Η ικανότητά μας να αναπαράγουμε διανοητικά μια αίσθηση (ήχο, οσμή, γεύση, εικόνα), αναπτύσσει την «αποθήκη» των πληροφοριών που έχουμε αποκτήσει και είναι απαραίτητες για τη μάθηση και την πνευματική ανάπτυξη.

 

Ανάπτυξη λεξιλογικών ικανοτήτων:

Το φαντασιακό παιχνίδι βασίζεται κυρίως στην ικανότητα προσφυγής σε εικόνες που έχουμε απομνημονεύσει. Οι δεξιότητες που χρησιμοποιούνται για την ανάκληση εικόνων και λέξεων μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο αργότερα στην ανάπτυξη του λεξιλογίου των παιδιών, στην οικοδόμηση της προφορικής έκφρασης, στον προφορικό λόγο και στην ανάγνωση.

 

Ανάπτυξη συναισθηματικής επίγνωσης και ευαισθησίας:

Στο φανταστικό παιχνίδι το παιδί δοκιμάζει διαφορετικούς ρόλους, γίνεται ένας γιατρός, ένας δάσκαλος, ένας μανάβης, μία μητέρα κ.ά. Με την υιοθέτηση ρόλων δεν μιμείται απλά τις φράσεις που έχει ακούσει από τους ενήλικες αλλά βιώνει και τη θέση που βρίσκονται, σε συναισθηματικό επίπεδο. Πώς νιώθει ένας γιατρός που θεραπεύει; Πώς αισθάνεται μία μητέρα που ψάχνει το παιδί της; Αυτό φυσικά ενισχύει την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης εκ μέρους των παιδιών και τη βελτίωση της επικοινωνίας τους με τους «πραγματικούς» ενήλικες στη ζωή τους.

 

Ευελιξία αντιμετώπισης νέων κοινωνικών καταστάσεων:

Η έλλειψη εμπειριών ευθύνεται για την αδυναμία των παιδιών να διαχειριστούν καταστάσεις, ενώ λόγω ηλικίας δεν έχουν την ικανότητα να «βλέπουν μακριά», συνειδητοποιώντας ότι ορισμένα γεγονότα έχουν μια φυσική ακολουθία και ότι τελικά θα προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κοινωνικό παιχνίδι σε επίπεδο φαντασίας αποτελεί πραγματικά προετοιμασία για την αντιμετώπιση πολύπλοκων καταστάσεων. Η φανταστική πρόβλεψη γεγονότων προετοιμάζει αποτελεσματικά τα παιδιά και για ρεαλιστικές αντιδράσεις (σαν να κάνουν πρόβα δηλαδή) σε αυτές τις πραγματικότητες, όταν προκύψουν. Επίσης, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν πολύτιμα εργαλεία και δεξιότητες ζωής, για παράδειγμα αυτοέλεγχο σε φανταστικές καταστάσεις αναμονής και αυτές να τις υιοθετήσουν στην πραγματική ζωή τους.

Ενίσχυση δημιουργικότητας:

Αυξάνει την ικανότητά των παιδιών να εξερευνούν νέα περιβάλλοντα και να δοκιμάζουν νέες καταστάσεις. Αυτή η εξερεύνηση του «καινούργιου» κάνει τα παιδιά ευαίσθητα στη δημιουργικότητα των άλλων, (τέχνη) και θέτει τις βάσεις για τη δική τους δημιουργική ανάπτυξη.

 

fantastiko-paixnidi


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.