Πώς βρίσκουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα;

Πώς βρίσκουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα;

Καθημερινά χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, μικρά, μεγάλα, σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά. Τις περισσότερες φορές θα καταφύγουμε σε λύσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και ξέρουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσουν εξίσου καλά ή μπορεί να πάρουμε μια απόφαση στιγμής, χωρίς να πολυσκεφτούμε τις πιθανές παράπλευρες απώλειες. Τα προβλήματα γίνονται πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν,  όταν δεν υπάρχει προφανής λύση και οι στρατηγικές που έχουμε δοκιμάσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν φαίνονται χρήσιμες. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, όσο πιο νωρίς γίνεται, ότι όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.  Πολλοί άνθρωποι τείνουν  να αποφεύγουν τα προβλήματα που τους δυσκολεύουν, να τα αγνοούν ή να καθυστερούν να τα αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς, αυτή η τακτική απλά δίνει παράταση στο άγχος και το πιθανότερο είναι ότι θα μεγεθύνει τα προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Τι μπορούμε λοιπόν να προσέξουμε και τι θα μπορούσε να βοηθήσει τελικά στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων;

  1. Η αρχική μας στάση θα καθορίσει κατά πολύ την πορεία της λύσης. Μια ψύχραιμη στάση, θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε πιο ήρεμα και αποτελεσματικά. Αντίθετα, αν μας παρασύρει το συναίσθημα, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτούμε αρκετά μέχρι να βρούμε μια καλή λύση. Ωστόσο, μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε τα συναισθήματα υπέρ μας για να μας καθοδηγήσουν, ώστε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τα προκαλεί, δηλαδή να εντοπίσουμε την πραγματική αιτία του προβλήματος.
  2. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος. Συχνά δημιουργούμε προβλήματα στο μυαλό μας, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν σχεδόν καμία σημασία. Εντοπίστε το πρόβλημα και αναρωτηθείτε: “Είναι κάτι που θα έχει σημασία σε 5 εβδομάδες;” “Αν περνούσε ο καιρός και δεν είχε λυθεί, πόσο θα επηρέαζε την πορεία της ζωής μου;”
  3. Συνήθως έχουμε την τάση να κάνουμε τα πράγματα πιο περίπλοκα από ό, τι πρέπει. Δοκιμάστε να αναζητήσετε μια πραγματικά εύκολη, προφανή λύση. Τις περισσότερες φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε το 80% του χρόνου σας για να βρείτε λύσεις και μόνο το 20% για να παραπονεθείτε, να ανησυχείτε και να ασχοληθείτε με το πρόβλημα αυτό καθαυτό. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρετε την εστίασή σας, τον χρόνο και τις σκέψεις σας σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.
  4. Μια καλή στρατηγική είναι να γράψετε σε ένα χαρτί όλες τις πιθανές λύσεις, ακόμη και όσες μπορεί στην αρχή να σας φαίνονται γελοίες ή ανέφικτες. Έτσι ενισχύετε τη δημιουργική σκέψη, για να ανακαλύψετε τελικά νέες πιθανές λύσεις. Οδηγήστε τη σκέψη σας με φράσεις όπως «Τι θα συνέβαινε αν…» και «Φανταστείτε αν…» Αυτοί οι όροι «ανοίγουν» το μυαλό μας και ενθαρρύνουν την ανεύρεση λύσεων. Αποφύγετε φράσεις με αρνητική χροιά, όπως «Αποκλείεται…» ή «…αλλά αυτό δεν είναι σωστό…».
  5. Αλλάξτε την οπτική. Προσπαθήστε να βρείτε κάτι θετικό, ώστε να μειώσετε τον αρνητικό συναισθηματικό αντίκτυπο. Αναρωτηθείτε: «Ποιο είναι το καλό σε αυτό από αυτήν την κατάσταση; Τι μπορώ να μάθω από αυτό που βιώνω;» «Ποια ευκαιρία μπορώ να βρω σε αυτό το πρόβλημα;»


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.