Σεξουαλικότητα: sapiosexaul ή demisexual;

Σεξουαλικότητα: sapiosexaul ή demisexual;

Οι όροι demisexual και sapiosexual αναφέρονται στο πεδίο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και ένα κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί με τον έναν ή τον άλλον όρο, ανεξάρτητα από το βιολογικό του φύλο ή την ταυτότητα φύλου του.

Ως demisexual (ημισεξουαλικός) χαρακτηρίζεται κάποιος που βιώνει σεξουαλική έλξη, όταν νιώθει ότι έχει αναπτύξει έναν πραγματικό συναισθηματικό δεσμό με ένα άλλο άτομο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να είναι ερωτευμένος για να νιώσει σεξουαλική έλξη.  Στην πραγματικότητα,  για πολλούς ανθρώπους, αυτή η σύνδεση μπορεί να είναι μια στενή φιλία ή ένας άλλος τύπος μη ρομαντικής σχέσης.

Ο όρος demisexual εντάσσεται στο φάσμα της ασεξουαλικότητας. Δεν αναφέρεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιος περιμένει να δημιουργηθεί ένας στενός δεσμός προτού εμπλακεί σε οποιοδήποτε είδος σεξουαλικής οικειότητας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το διάστημα που μπορεί να υπάρχει πριν την ερωτική συνεύρεση αποτελεί περισσότερο μια προτίμηση και λιγότερο μια αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της σεξουαλικής επιθυμίας. Από την άλλη πλευρά, στην ημισεξουαλικότητα, η πρωτογενής έλξη (αρχική έλξη που βασίζεται στην εμφάνιση, τη φωνή ή τη μυρωδιά κ.ο.κ) απουσιάζει και η έμφαση δίνεται στη δευτερογενή έλξη (το είδος της έλξης που δημιουργείται, αφού τα άτομα γνωριστούν καλά). Το διάστημα που προηγείται παραπέμπει περισσότερο σε μια εμπειρία ασεξουαλικότητας μέχρι να δημιουργηθεί η πιο στενή συναισθηματική σύνδεση.

Στο πλαίσιο μιας ρομαντικής σχέσης, ορισμένοι ημισεξουαλικοί μπορεί να βιώνουν υψηλή σεξουαλική επιθυμία και μεγάλο ενθουσιασμό για το σεξ, άλλοι να βρίσκουν την ιδέα του σεξ απωθητική, ενώ άλλοι μπορεί να είναι “σεξουαλικά ουδέτεροι”, δηλαδή χωρίς να απωθούνται από το σεξ, να μην το επιδιώκουν ενεργά.

Παρότι φαίνεται η συζήτηση να έχει ξεκινήσει από το 2001, η πρώτη εμφάνιση του όρου demisexual χρονολογείται από το 2006 και σαν έννοια προτάθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν μια πιο ξεκάθαρη και υγιή εικόνα για το ποιοι είναι ως άτομα.

Ο όρος sapiosexual από την άλλη, επίσης ένας σχετικά νέος όρος στο λεξικό της σεξουαλικότητας, έκανε επίσημα την εμφάνιση του το 2004, παρότι φαίνεται ότι σαν έννοια άρχισε να χρησιμοποιείται ήδη από το 1998, παραμένει ένας αμφιλεγόμενος όρος. To πρόθεμα sapio προέρχεται από τη λατινική ρίζα “sapien” που σημαίνει σοφός, καθώς ο όρος περιγράφει κάποιον που βρίσκει σεξουαλικά ελκυστική ή διεγερτική, τη νοημοσύνη. Χαρακτηρίζει ανθρώπους που έλκονται και εστιάζουν στο μυαλό ενός ατόμου περισσότερο από την εξωτερική του εμφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως το σχήμα του σώματος, το μέγεθος ή το πρόσωπο έρχονται σε δεύτερο επίπεδο και η έλξη προκύπτει από το ότι κάποιος μπορεί να εκφραστεί αποτελεσματικά και εύγλωττα.

Οι sapiosexual ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιες είναι οι πεποιθήσεις ενός ατόμου, τι πρεσβεύει, τα ήθη, τις αξίες, τα ενδιαφέροντά του, και διεγείρονται περισσότερο από την ευφυΐα σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά, όπως η αίσθηση του χιούμορ ή η ενσυναίσθηση. Σαφώς η ευφυΐα είναι υποκειμενική και έχει να κάνει με το πώς γίνεται αντιληπτή η νοημοσύνη, και δεν προσδιορίζεται με κάτι αντικειμενικά μετρήσιμο. Υπάρχει η συναισθηματική νοημοσύνη, η πνευματική νοημοσύνη, η γλωσσική νοημοσύνη κ.ο.κ.. Το είδος της νοημοσύνης που εκτιμά κάποιος περισσότερο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές του εμπειρίες και πεποιθήσεις.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.