Σημαντικές γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία

Σημαντικές γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία

Σημαντικές γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία

 

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έχει καθιερωθεί στις 08 Μαρτίου κάθε χρόνου σε ανάμνηση της μεγάλης συγκέντρωσης που έλαβε χώρα στις 08 Μαρτίου 1957 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, ακολουθεί ένας κατάλογος με δυναμικές γυναίκες ανά τον κόσμο που με τις ενέργειες και τα επιτεύγματά τους συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της επιστήμης, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και άλλων πτυχών της ζωής.

  1. Marie Curie Was: Πολωνή φυσικός και χημικός. Ανακάλυψε σε συνεργασία με το σύζυγό της το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Βραβεύτηκε δύο φορές με βραβείο Νόμπελ για τη φυσική και τη χημεία.
  2. Margaret Heafield Hamilton: Αμερικανή επιστήμονας υπολογιστών και προγραμματισμού. Υπήρξε επικεφαλής του προγραμματισμού για την αποστολή της NASA στο διάστημα με το Απόλλων 11 (1969).
  3. Malala Yousafzai: Μία νεαρή κοπέλα από το Πακιστάν που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της. Το 2014 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και έγινε ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, σε ηλικία μόλις 17 ετών.
  4. Jane Morris Goodall: Αγγλίδα πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος. Έχει γίνει γνωστή για την έρευνά της επάνω σε κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων και θεωρείται κορυφαία ειδικός παγκοσμίως για το συγκεκριμένο είδος. Τον Απρίλιο του 2002 ονομάστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.
  5. Ana Aslan: Γεννήθηκε στη Ρουμανία το 1897 και θεωρείται από τις σημαντικότερες γιατρούς που υπήρξαν παγκοσμίως στη γηριατρική και τη γεροντολογία, αφού αφιέρωσε τη ζωή της στην καταπολέμηση της γήρανσης.
  6. Bertha Von Suttner: Αυστριακή λογοτέχνης και ειρηνίστρια. Αναδείχθηκε κορυφαία μορφή του ειρηνιστικού κινήματος με τη δημοσίευση του βιβλίου της ῾῾Κάτω τα όπλα῾῾ και με την ίδρυση ειρηνιστικής οργάνωσης το 1891. Είναι η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με Νόμπελ, το 1905.

Οι παραπάνω γυναίκες αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα γυναικών που ανά τα χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν συνεισφέρει με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των επιστημών και της κοινωνίας μας.

 

Shmantikes gunaikes pou allaksan thn istoria


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.