Στρες των παιδιών μετά την καραντίνα.

Στρες των παιδιών μετά την καραντίνα.

Στρες των παιδιών μετά την καραντίνα

 

Στρες των παιδιών μετά την καραντίνα.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έντονες αντιδράσεις των παιδιών λόγω του στρες που βίωσαν, θα εξομαλυνθούν και θα επιστρέψουν στις προ-καραντίνα συμπεριφορές τους. Υπάρχουν όμως και παιδιά, τα οποία για διάφορους λόγους (έντονη αντίδραση γονέων, ιδιοσυγκρασία, έλλειψη καθοδήγησης και υποστήριξης, έκθεση κοντινού προσώπου στον ιό ακόμα και θάνατο σε πρόσωπο της οικογένειας) ίσως παρουσιάσουν έντονο στρες μετά το πέρας της καραντίνας.

 

Είναι πολύ πιθανό:

  • να παρουσιάσουν δυσφορία και επιθυμία επιστροφής στις συνθήκες της καθημερινότητας τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας,
  • να συνεχίσουν να είναι κακοδιάθετα παρότι επέστρεψαν στις προηγούμενες δραστηριότητες και ασχολίες τους,
  • να υιοθετήσουν ακραίες προστατευτικές συμπεριφορές,
  • να παρουσιάσουν επιθετικότητα σε οικεία πρόσωπα.

Εάν οι παραπάνω συμπεριφορές επιμείνουν θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Συνηθέστερες εκδηλώσεις στρες ανά ηλικία

Μέχρι 2 ετών

Έντονο κλάμα, παρατεταμένη γκρίνια, συνεχής και επίμονη επιθυμία για αγκαλιά.

Για 3-6 ετών

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιθανό να παρουσιάσουν συμπεριφορές προηγούμενου αναπτυξιακού σταδίου, συμπεριφορές τις οποίες είχαν ξεπεράσει όπως π.χ. να έχουν ατυχήματα τουαλέτας, έντονο άγχος αποχωρισμού, δυσκολία στον ύπνο.

Για 7-10 ετών

Παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να νιώθουν εκνευρισμένα, φοβισμένα, αγχωμένα ότι κάτι παρόμοιο θα ξανασυμβεί. Οι συνομήλικοι τους μπορεί να μεταφέρουν εσφαλμένες πληροφορίες, τις οποίες οι γονείς τους θα πρέπει να εξηγούν και να τα καθησυχάζουν. Μεγαλύτερα παιδιά ίσως να θέλουν να μιλούν συνέχεια γι’ αυτό ή καθόλου προσποιούμενα  ότι δεν συνέβη ποτέ. Πιθανόν να παρουσιάσουν αδυναμία συγκέντρωσης.

Εφηβεία

Οι έφηβοι μπορεί να βιώνουν συναισθηματική δυσφορία και να αδυνατούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να αποφεύγουν να παραδεχθούν τον φόβο τους οδηγούμενοι έτσι σε απομόνωση. Ακραίες συμπεριφορές όπως κατανάλωση απαγορευμένων ουσιών ή κάπνισμα, έντονη λεκτική και σωματική βία σε οικεία πρόσωπα.

Παιδιά με ειδικές ικανότητες

Τα παιδιά που βρίσκονται σε αμαξίδιο ή αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να εκδηλώσουν ακόμα πιο έντονες συμπεριφορές εξαιτίας του φόβου που νιώθουν απειλούμενα από τον ιό.

Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού των οποίων η ρουτίνα θα έχει διαταραχθεί κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλώσουν έντονη επιθετικότητα, τάση απομόνωσης, κακή διάθεση και δυσκολία συγκέντρωσης.

 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την ηλικία τα παιδιά στο διάστημα της προσαρμογής μετά την καραντίνα, θα πρέπει να καθησυχάζονται από τους γονείς τους συνέχεια και να τους δίνεται ο χώρος  έκφρασης των συναισθημάτων τους.

Εάν οι προαναφερθείσες συμπεριφορές επιμένουν και τα παιδιά συνεχίζουν να εμφανίζουν έντονο στρες απευθυνθείτε σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.