Συγγενή καρδιακά ελλείμματα

Συγγενή καρδιακά ελλείμματα

Η λέξη “συγγενής” σημαίνει “υπάρχων κατά τη γέννηση”. Οι όροι “συγγενές καρδιακό έλλειμμα” και “συγγενής καρδιοπάθεια” συχνά υποδηλώνουν την ίδια κατάσταση, αλλά το “έλλειμμα” είναι ιατρικά ακριβέστερος όρος. Ένα συγγενές καρδιακό έλλειμμα (ΣΚΕ) προκύπτει όταν η καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην καρδιά δεν αναπτύσσονται κανονικά πριν από τη γέννηση.

Ένα ΣΚΕ είναι ένα σύνθετο δομικό, ανατομικό και λειτουργικό καρδιακό πρόβλημα. Τα ΣΚΕ είναι ο συνηθέστερος τύπος συγγενούς νόσου. Τα ΣΚΕ μπορούν να περιλαμβάνουν τα τοιχώματα της καρδιάς, τις βαλβίδες της καρδιάς, ή τις αρτηρίες και τις φλέβες κοντά στην καρδιά. Μπορούν να διαταράξουν την κανονική ροή αίματος μέσω της καρδιάς. Η ροή αίματος μπορεί να επιβραδυνθεί, να πάει προς λάθος κατεύθυνση ή να αποκλεισθεί εντελώς.

Παραδείγματα διαφορετικών τύπων ΣΚΕ: έλλειμμα του μεσοκολπικού διαφράγματος, έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος, στένωση ισθμού αορτής, διπλέξοδη δεξιά κοιλία, μετάθεση των μεγάλων αρτηριών, ανωμαλία Ebstein, σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής καρδιάς, στένωση της πνευμονικής βαλβίδας, κ.α.

Οι γιατροί αξιοποιούν την φυσική εξέταση και εφαρμόζουν ειδικές παρακλινικές και απεικονιστικές μεθόδους για τη διάγνωση των ΣΚΕ. Συχνά βρίσκονται σοβαρά ΣΚΕ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννηση. Τα σημεία και τα συμπτώματα σοβαρών ΣΚΕ στα νεογνά περιλαμβάνουν την ταχεία αναπνοή, την κυάνωση (μια μπλε απόχρωση στο δέρμα, στα χείλη και στα νύχια), την ανεπαρκή ανάπτυξη, την κόπωση και την κακή κυκλοφορία του αίματος. Πολλά ΣΚΕ προκαλούν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Συχνά δεν διαγιγνώσκονται μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην εφηβεία, γι’ αυτό  ο τακτικός έλεγχος του παιδιού από τον παιδίατρο του, ένας υπέρηχος καρδιάς κατά την παιδική ηλικία και οι εξετάσεις ρουτίνας είναι απαραίτητες.

Πολλά παιδιά με ΣΚΕ δεν χρειάζονται θεραπεία. Η θεραπεία, όταν απαιτείται, μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, διαδερμικούς καθετηριασμούς, χειρουργικές επεμβάσεις και μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του ελλείμματος, την κλινική βαρύτητα, την ηλικία, το μέγεθος και τη γενική υγεία του παιδιού. Καθώς η ιατρική περίθαλψη και η θεραπεία έχουν προοδεύσει σημαντικά, τα βρέφη με ΣΚΕ ζουν σήμερα περισσότερο και καλύτερα.

Ακόμα και με βελτιωμένες θεραπείες, πολλοί πάσχοντες από ΣΚΕ δεν θεραπεύονται, ακόμη και αν το έλλειμμα έχει πρωτογενώς αντιμετωπισθεί. Κάποιοι ασθενείς μπορούν να αναπτύξουν άλλα προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με το συγκεκριμένο καρδιακό έλλειμμα, τον αριθμό των ελλειμμάτων και τη σοβαρότητά τους. Στα προβλήματα αυτά ανήκουν ο  ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (οι αρρυθμίες), ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης στον καρδιακό μυ (λοιμώδης ενδοκαρδίτις) και ή αδυναμία του καρδιακού μυός (καρδιομυοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια).

Τα άτομα με ΣΚΕ απαιτείται να εξετάζονται τακτικά από τον καρδιολόγο για να αποτρέπονται οι επιπλοκές και να προλαμβάνεται η επιδείνωση. Μπορεί επίσης να απαιτηθούν περαιτέρω παρεμβάσεις μετά την αρχική χειρουργική αποκατάσταση στην παιδική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως με την πρόοδο των θεραπευτικών παρεμβάσεων τα άτομα με ΣΚΕ μπορούν  να απολαύσουν μία φυσιολογική ζωή.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.