Τα άγνωστα έθιμα της 25ης Μαρτίου

Τα άγνωστα έθιμα της 25ης Μαρτίου

Τα άγνωστα έθιμα της 25ης Μαρτίου

Η ημέρα αυτή αποτελεί μεγάλη γιορτή για την ορθοδοξία και σηματοδοτεί το Πάσχα που πλησιάζει. Όμως αυτή η γιορτή είναι διπλή καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι Έλληνες γιορτάζουν και την έναρξη της επανάστασης εναντίον των Τούρκων.

Εκτός λοιπόν από τις παρελάσεις που γίνονται αυτή την ημέρα σε όλη την Ελλάδα και τις λειτουργίες για την ημέρα του Ευαγγελισμού σε διάφορα μέρη της χώρας διατηρούνται πρωτότυπα έθιμα για τον εορτασμό αυτής της διπλής γιορτής.

Σκιάθος:

Στο νησί της Σκιάθου κάθε χρόνο ανήμερα της 25ης Μαρτίου το βράδυ οργανώνεται λαμπαδηφορία, από μαθητές και μεγάλους που κατακλύζουν τους δρόμους του νησιού με λαμπάδες και κεριά στα χέρια, λέγοντας εμβατήρια. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην περίοδο της τουρκοκρατίας και ταυτίζει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του γένους.

Κεφαλονιά:

Στο χωριό Βαγγελίστρα της Κεφαλονιάς, το βράδυ της 25ης Μαρτίου μετά τον εσπερινό οι κάτοικοι φέρνουν στο χώρο της εκκλησίας μπαρούτι από το Μοριά και πετούν πυροτεχνήματα. Επίσης μοιράζεται φαγητό σε όλους τους παρευρισκόμενους και όπου υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμος.

Οι κάτοικοι του νησιού την ημέρα αυτή δεν βάζουν στο σπίτι τους χόρτα τους ή λουλούδια. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι αν βάλουν στο σπίτι τους εκείνη την ημέρα χόρτα ή λουλούδια, μέσα στον επόμενο χρόνο θα εμφανιστεί φίδι στο σπίτι τους.

Καλάβρυτα:

Στις 24 Μαρτίου ξεκινάει από τη μονή της Αγίας Λαύρας δαφνοδρομία μέχρι την Πάτρα. Ο ηγούμενος της μονής παραδίδει το λάβαρο της Επανάστασης και ένα στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθούν στην Πάτρα για στέψη του αδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και επιστροφή τους ανήμερα της εθνικής εορτής.

Ελατοχώρι Πιερίας:

Την παραμονή της 25ης Μαρτίου, τα παιδιά της περιοχής βγαίνουν στους δρόμους με κουδούνια κρεμασμένα στο λαιμό και κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο με σκοπό να φύγουν από την περιοχή τα φίδια και οι σαύρες από όλα τα σπίτια και την περιοχή. Στη συνέχεια όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και ανάβουν μεγάλες φωτιές καλωσορίζοντας την άνοιξη.

Ήπειρος:

Σε κάποιες περιοχές της Ηπείρου συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Τα παιδιά βγαίνουν στους αγρούς και τα χωράφια χτυπώντας κατσαρόλες και σκεύη με σκοπό να δημιουργήσουν έντονο θόρυβο. Με το θόρυβο αυτό θέλουν να διώξουν τα φίδια, που σύμφωνα με την παράδοση ξυπνούν εκείνη την ημέρα από τη χειμερία νάρκη, μακριά από την περιοχή.

Η χώρα μας σήμερα γιορτάζει διπλά με έθιμα πολλά και διαφορετικά. Φέτος σίγουρα οι συνθήκες δεν ευνοούν την αναβίωση αυτών των εθίμων, όμως οι δύο αυτές γιορτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την παράδοση και την ταυτότητα των Ελλήνων.

Μπορεί φέτος να μην καταφέρουμε να τις γιορτάσουμε όπως συνήθως, όμως ο λαός αυτός έχει μάθει να μην τα παρατάει και να αισιοδοξεί. Προσέχουμε για να μπορέσουμε του χρόνου να είμαστε όλοι στον εορτασμό τους.

 

Ta agnwsta ethima ths 25hs Martiou

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.