Τα έθιμα του Πάσχα

Τα έθιμα του Πάσχα

Τo έθιμο της λαμπάδας καθιερώθηκε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια όταν οι βαφτίσεις των νεοφώτιστων πραγματοποιούνταν το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα. Συμβόλιζε το φως της αλήθειας του Χριστιανισμού και παράλληλα το φως της ανάστασης έναντι του σκότους του θανάτου. Στον επιτάφιο, η παράδοση επιτάσσει τις σκουρόχρωμες λαμπάδες, καφέ ή κόκκινες, ενώ το βράδυ της Ανάστασης τις λευκές που τονίζουν την χαρά της ημέρας.

Το έθιμο των κόκκινων αυγών που είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα έθιμα των χριστιανών αποτελούσε ένα έθιμο που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αίγυπτο και την Κίνα τα προχριστιανικά χρόνια και συμβόλιζε την Άνοιξη. Στα χριστιανικά χρόνια, οι συμβολισμοί προσαρμόστηκαν στην πίστη και το αυγό βάφεται κόκκινο προς τιμήν των παθών του Χριστού. Επιπλέον, το αυγό περίκλειστο καθώς είναι συμβολίζει τον τάφο του Χριστού. Με το τσούγκρισμα και το σπάσιμο του κελύφους αναπαριστούμε την επικράτηση της ζωής έναντι του θανάτου με την Ανάσταση.  Η κουλούρα που στο κέντρο της έχει ένα κόκκινο αυγό κρατά από τα Βυζαντινά χρόνια. Τα κόκκινα αυγά τα συναντάμε σε διάφορα λατρευτικά έθιμα που σχετίζονται με πολλές θρησκείες.

Τα τσουρέκια είναι επίσης ένα έθιμο που πρωτοεμφανίστηκε πριν από την έλευση του Χριστιανισμού και συμβόλιζε την απομάκρυνση των «κακών πνευμάτων», γι αυτό ήταν σε σχήμα πλεξούδας. Όταν καθιερώθηκε ο Χριστιανισμός, ο Μ. Κωνσταντίνος ήταν εκείνος που έκανε δώρο στους αξιωματούχους του τοςυ «παλατίνους άρτους», τις σημερινές λαμπροκουλούρες και δημιούργησε την παράδοση που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Το σούβλισμα του οβελία πέρασε στην χριστιανική παράδοση όντας ένα εβραϊκό έθιμο, που συμβόλιζε την νύχτα της εξόδου από την Αίγυπτο. Για τους χριστιανούς συμβολίζει τη θυσία του Χριστού, που έχυσε το αίμα του για το καλό της ανθρωπότητας.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.