Τα οφέλη του παιχνιδιού για τους γονείς

Τα οφέλη του παιχνιδιού για τους γονείς

Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι τεράστια, τόσο για την ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ γονέα παιδιού, όσο και για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η δημιουργικότητα, η φαντασία, η συνεργασία, η ματαίωση όλα καλλιεργούνται και μαθαίνονται με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Οι τελευταίες έρευνες μάλιστα πιστοποιούν ότι το παιχνίδι κάνει καλό και στους γονείς. Η Dr Jacqueline Harding καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Middlesex και ειδικός στην ανάπτυξη των παιδιών πραγματοποίησε μία ανασκόπηση για την επίδραση που έχει το παιχνίδι με τα παιδιά στους ενήλικες. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά: το παιχνίδι με το παιδί αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της οξυτοκίνης τόσο στον εγκέφαλο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Η αύξηση αυτών των χημικών επιφέρει τη μείωση της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες. Δεν είναι παράξενο που τα παιδιά γελούν κατά μέσο όρο 600 φορές την ημέρα,  ενώ οι ενήλικες μόλις 5! Το παιχνίδι με το παιδί λοιπόν είναι το καλύτερο αντίδοτο για το στρες των ενηλίκων και παράλληλα δυναμώνει τη σχέση σας με το παιδί.

Φυσικά, τα παιδιά χρειάζονται και την αυτονομία τους στο παιχνίδι, άρα θα πρέπει να έχουν και χρόνο μόνα τους να ανακαλύπτουν τον κόσμο, τι τους αρέσει και τι όχι, χωρίς τη συμμετοχή των γονέων. Εξάλλου για όσους το έχουν δοκιμάσει είναι πραγματικά εξοντωτικό να προσπαθείς να ακολουθήσεις το παιδί σου στον ατελείωτο κόσμο του παιχνιδιού. Η χρυσή ισορροπία όμως της συμπερίληψης του παιχνιδιού στην καθημερινότητα όσο επιτρέπουν οι ρυθμοί της επιφέρει οφέλη τόσο για το παιδί όσο και για τον γονέα.

Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ανακαλύπτεις ότι το παιχνίδι με το παιδί σου δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να του προσφέρεις, αλλά παράλληλα ένα από τα μεγαλύτερα αγχολυτικά που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου.

 

ta ofeli tou paixnidiou gia tous goneis


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.