Θετικές επιβεβαιώσεις: μια απλή τεχνική με εξαιρετικά οφέλη για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Θετικές επιβεβαιώσεις: μια απλή τεχνική με εξαιρετικά οφέλη για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Αυτό που πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας είναι:  «Τι πιστεύουν τα παιδιά μας για τον εαυτό τους;»- Wayne Dyer

Μια θετική και αισιόδοξη στάση ζωής είναι μία συνειδητή επιλογή, που μας φέρνει κάθε μέρα ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία, τη σωματική και την ψυχική υγεία. Όλοι απολαμβάνουμε να ακούμε όμορφα και ενθαρρυντικά λόγια, εξάλλου, η δύναμη της θετικής σκέψης έχει αποδειχθεί  και ερευνητικά. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι έχουμε ακούσει κάποια στιγμή  στη ζωή μας τη φράση «πρέπει πρώτα να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου», αλλά πόσο εύκολο είναι τελικά να το κάνουμε ή να το διδάξουμε στα παιδιά;

Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι στην ουσία απλές φράσεις ή δηλώσεις  με θετικό περιεχόμενο που λέμε στον εαυτό μας για να αμφισβητήσουμε τυχόν δυσάρεστες ή αρνητικές σκέψεις. Αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη τεχνική που μας βοηθάει να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται πιο θετικά, ιδίως δε για τα παιδιά τα οφέλη που προσφέρουν είναι πολλά.

«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να αρχίζει να σκέφτεται άσχημα για τον εαυτό του» – Goethe

  • Οι θετικές επιβεβαιώσεις λειτουργούν σαν πράξεις αυτό-φροντίδας και αγάπης προς τον εαυτό με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Τα παιδιά αναπτύσσοντας θετικά νοητικά μονοπάτια, δημιουργούν και εσωτερικεύουν θετικά συναισθήματα και εμπειρίες.
  • Μέσα από τις θετικές επιβεβαιώσεις τα παιδιά μαθαίνουν τη θετική αυτό-συζήτηση , δηλαδή να μιλούν στον εαυτό τους με καλοσύνη και σεβασμό. Αυτό τα βοηθά να δομήσουν θετικές πεποιθήσεις, να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν άξιο και σημαντικό ανεξάρτητα από τις συνθήκες, να αμύνονται όταν κάποιος τα υπονομεύει και να κινητοποιούνται ακόμα και όταν αποτυγχάνουν.
  • Οι θετικές επιβεβαιώσεις ενισχύουν την ανθεκτικότητα των παιδιών, την αυτοεκτίμηση και τελικά την αυτοπεποίθησή τους. Με απλά λόγια, χτίζουν τα θεμέλια της προσωπικότητάς τους. Όσο ωριμάζουμε, είναι πιο δύσκολο να αλλάξουμε αυτά τα θεμέλια. Μάλιστα τα παιδιά με θετική αυτο-εικόνα και αίσθηση αυταξίας αισθάνονται λιγότερο διατεθειμένα να εκφοβίσουν άλλους.

Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι πιο αποτελεσματικές όταν επαναλαμβάνονται συχνά. Ένας  απλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις θετικές επιβεβαιώσεις είναι να τοποθετήσετε κάρτες σε διάφορα σημεία του σπιτιού, όπως τον καθρέφτη του μπάνιου, το ψυγείο, την πόρτα κ.ο.κ. Ακόμα και η απλή ανάγνωση των λέξεων ενισχύει τις θετικές πεποιθήσεις.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τις θετικές επιβεβαιώσεις πιο συστηματικά, μια καλή ιδέα για να εισάγετε τα παιδιά στην τεχνική είναι να τους εξηγήσετε με απλά λόγια σε τι χρησιμεύουν,  ότι δηλαδή οι θετικές επιβεβαιώσεις  μας μαθαίνουν να σκεφτόμαστε θετικά, να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να νιώθουμε καλύτερα όταν είμαστε θυμωμένοι, λυπημένοι ή αναστατωμένοι. Συνήθως επικεντρωνόμαστε σε μία θετική επιβεβαίωση ανά ημέρα ή εβδομάδα, ιδανικά  επαναλαμβάνοντας τρείς φορές, κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι γονείς μπορούν να διαβάζουν τις φράσεις, ζητώντας από τα παιδιά απλώς να επαναλαμβάνουν ότι ακούνε.

Φτιάξτε τη δική σας λίστα  ή βρείτε σχετικά φυλλάδια για τις θετικές σκέψεις  εδώ και επιβεβαιώσεις εδώ.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.