Τι είναι ο αλφισμός;

Τι είναι ο αλφισμός;

Η αδυναμία του οργανισμού μας να παράγει μελανίνη, αυτήν την χρωστική ουσία που προστατεύει τους ιστούς από την ακτινοβολία, σχετίζεται με  τον αλφισμό. Πρόκειται για ένα σύνολο γενετικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και του σώματος, ενώ η ίριδα του ματιού φαίνεται ρόδινη ή  διάφανη. Ο αλφισμός είναι μια εκ γενετής πάθηση που κληρονομείται με αυτοσωμικό υπολειπόμενο τρόπο, δηλαδή μπορεί να επηρεάσει και τα δυο φύλα και μπορεί να μην εμφανιστεί σε μια γενιά. Είναι δυνατόν οι γονείς να γνωρίζουν αν το έμβρυο θα γεννηθεί με αλφισμό μέσω μίας εξέτασης που γίνεται κατά τη 16η με 18η εβδομάδα κύησης, κατόπιν λήψης αμνιακού υγρού.

Ο αλφισμός συναντάται και με τους όρους «λευκοπάθεια» ή «αλμπινισμός», ενώ μπορεί να παρουσιαστεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Ακόμα και τα φυτά μπορεί να εκδηλώσουν τη νόσο, έχοντας ως χαρακτηριστικό το λευκό χρώμα, το οποίο οφείλεται στην έλλειψη χλωροφύλλης.

Σε ηπείρους, όπως η Αφρική, ο αλφισμός αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, αλλά και του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση. Όσο αντιφατικό κι αν φαίνεται, η Αφρική αποτελεί τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις αλμπίνων στον κόσμο και αυτό ισχύει κυρίως για την Τανζανία. Δυστυχώς, τα ηλιακά εγκαύματα, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος του δέρματος, η τύφλωση, τα προβλήματα καρδιάς, αλλά και τα εγκλήματα κατά της ζωής τους είναι οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν εκεί τα άτομα με αλφισμό.

Ο αλφισμός συνοδεύεται από σημαντικά προβλήματα στην όραση, όπως η φωτοφοβία, ο στραβισμός, ο νυσταγμός, η υποπλασία ωχράς κηλίδας και η χαμηλή όραση, με αποτέλεσμα η φροντίδα και η προστασία των ματιών από τα διάφορα είδη ακτινοβολίας μέσω της χρήσης κατάλληλων διορθωτικών φακών οράσεως να είναι απαραίτητη. Επίσης, θεωρείται επιτακτική η προστασία του δέρματος με ρούχα και καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας με υψηλό δείκτη σε όλο το σώμα, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις «επικίνδυνες» ώρες όταν η ακτινοβολία είναι έντονη, αλλά και συχνό έλεγχο από δερματολόγο.

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, κάποια από τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Τα άτομα με αλφισμό δεν παρουσιάζουν κάποια άλλη οργανική ή πνευματική δυσλειτουργία λόγο της νόσου και μεγαλώνουν με καθ’ όλα φυσιολογικό τρόπο

 

alfismos


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.