Τι είναι το gentle parenting και πως επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών μας;

Τι είναι το gentle parenting και πως επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών μας;

Από τη στιγμή που γίνεσαι γονιός ακούς συνεχώς συμβουλές για τον τρόπο που ανατρέφεις τα παιδιά σου και πολλές φορές έρχεσαι αντιμέτωπος με το να καταλάβεις ότι η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη.

Φαίνεται ότι η νέα τάση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών “gentle parenting” έρχεται για να βοηθήσει τη δύσκολη θέση των γονιών και να τους θυμίσει ότι όταν εκείνοι παραμένουν ήρεμοι τότε και τα παιδιά τους μεγαλώνουν με ηρεμία.

Σημαντικό κομμάτι στην τάση αυτή είναι το να αποδεχτεί ένας γονέας ότι είναι εντάξει το να έρχονται μέρες ή στιγμές που δεν είναι καλά, χωρίς να νιώθει ενοχές, δείχνοντας στο παιδί του ότι δεν ζει με μία επίπλαστη εικόνα αλλά ότι υπάρχουν και κάποιες «κακές» και πιο δύσκολες μέρες στη ζωή μας. Και αυτές μας διδάσκουν κάτι και έρχονται για να γίνουμε καλύτεροι.

Επίσης, η οριοθέτηση, δηλαδή η αποσαφήνιση και διατήρηση των ορίων εκ μέρους των γονέων βοηθάει στο να παραμένουν ήρεμοι οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά. Το να διατηρεί την ηρεμία του ένας γονιός δεν σημαίνει ότι ακολουθεί τις επιθυμίες και τις διαθέσεις των παιδιών του χωρίς μέτρο. Από την άλλη, ένα παιδί νιώθει ασφάλεια και σιγουριά όταν έχει κάποιες σταθερές, οι οποίες αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν από αγάπη και φροντίδα για εκείνο.

Τέλος, η αναγνώριση και επικοινωνία των συναισθημάτων των παιδιών είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα ζωής για εκείνα. Μέσω της αξιοποίησης βιβλίων που ενισχύουν την ενσυναίσθηση και την συναισθηματική αγωγή και μέσα από βιωματικά παιχνίδια αλλά και συζητήσεις, μαθαίνει ένα παιδί από μικρή ηλικία τι είναι αυτό που νιώθει και τρόπους να το εκφράσει, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχική του ισορροπία και ανάπτυξη.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.