Τι είναι το #momshaming;

Τι είναι το #momshaming;

Τα social media  έχουν κατακτήσει την καθημερινότητά μας και έχουν δομήσει έναν νέο,  άμεσο τρόπο επικοινωνίας όλο το 24ωρο. Η συνεχής έκθεση στον κόσμο των social media για πολλούς χρήστες είναι μια θετική εμπειρία, καθώς  επιτρέπει το μοίρασμα ιδεών και σκέψεων και ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν.

Πολλές νέες μαμάδες αναφέρουν ότι μέσω των social media αισθάνονται πιο κοντά με φίλους και πρόσωπα που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών, άλλες πάλι τονίζουν την αρνητικότητα που κυριαρχεί στα σχόλια κάτω από σχετικές αναρτήσεις.

Ολοένα και περισσότερες αναρτήσεις εμφανίζονται στα social media με το hashtag   #momshaming ή συμπεριλαμβάνοντας  σχετικές  λέξεις, όπως «Mommy Wars» ή «Mom-on-mom hate». Αυτές οι αναρτήσεις αναφέρονται σε αρνητικά σχόλια και έντονη κριτική προς τις μαμάδες σε σχέση με ζητήματα γονεïκότητας, μητρότητας ή διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Σήμερα, σε μία περίοδο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά απεικονίζουν μια μη ρεαλιστική εικόνα για τη ζωή των άλλων, οι μητέρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη σύγκριση. Επιπλέον, όταν οι ίδιες αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις συχνά μη ρεαλιστικές προσδοκίες, το αίσθημα ανεπάρκειας ενισχύεται. Όταν ο ρόλος τους τίθεται υπό αμφισβήτηση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη για τον εαυτό ή τις ικανότητές τους. Επειδή ακριβώς το #momshaming ενισχύει την αίσθηση ανασφάλειας και  αυξάνει το άγχος, δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά και επιβλαβές.

Πολλές μητέρες αισθάνονται ότι η έκθεση τους σε σελίδες ή ομάδες ενισχύει τη σύγκριση και την αρνητική κριτική, ενώ άλλες, παραβλέποντας τα αρνητικά σχόλια, νιώθουν ότι τους προσφέρει ένα δίκτυο υποστήριξης και συμπαράστασης.  Ωστόσο, η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη καθώς ακόμα και φαινομενικά ανούσια σχόλια μπορούν να πυροδοτήσουν μια αρνητική στάση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη και τις υπόλοιπες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνήθως οι νέες μαμάδες, όπως τη στέρηση ύπνου, τις ορμονικές αλλαγές, τις αλλαγές στη ρουτίνα κ.ο.κ.

Ακόμα κι όταν οι επιλογές κάποιου είναι διαφορετικές από τις δικές μας, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε ότι το πιθανότερο είναι πως έχει τις καλύτερες προθέσεις. Αυτό που βοηθάει είτε δίνουμε είτε λαμβάνουμε συμβουλές είναι να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης και ότι δεν υπάρχει πάντα ο  αντικειμενικά σωστός ή ο λάθος τρόπος. Υπάρχουν  πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων  και είναι αναμενόμενο οι άνθρωποι να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα και επιλογές. Η επιθυμία να γίνει  μια μητέρα όσο καλύτερη μπορεί είναι μάλλον έμφυτη ανάγκη, και οι περισσότερες μητέρες βάζουν πολλή ενέργεια για να τα καταφέρουν.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.