Τι ιδιαίτερο έχει η σημερινή ημέρα;

Τι ιδιαίτερο έχει η σημερινή ημέρα;

Η  2α  Φεβρουαρίου 2022 θεωρείται μία παλίνδρομη ημερομηνία γιατί μπορεί να διαβαστεί το ίδιο από την αρχή και από το τέλος (22-2-22). Για όσους πιστεύουν στην αριθμολογία θεωρείται μία ημέρα τυχερή, για τους υπόλοιπους είναι απλά άλλη μία ημέρα.

Άλλωστε,  δεν είναι η μόνη ημερομηνία με ένα εντυπωσιακό μοτίβο. Σε αυτόν τον αιώνα είδαμε τις  χαρακτηριστικές ημερομηνίες  (1/11/11 και 11/11/11) και άλλους 11 μήνες με επαναλήψεις όπως 01/01/01, 06/06/06 και 12/12/12. Σε 11 χρόνια θα φτάσουμε στην ημερομηνία με τα τριάρια 3/3/33, και 11 χρόνια μετά στα τεσσάρια.

Η αριθμολογία αποτελεί μία ψευδοεπιστημονική πρακτική που αποδίδει υπερφυσική σημασία στους αριθμούς και ανάγεται στο 2.500 π.χ. και αποδίδεται στον Έλληνα μαθηματικό Πυθαγόρα, ενώ εναλλακτικά αριθμολογικά συστήματα εμφανίζονται και αλλού, όπως στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Η αριθμολογία μπορεί να φαίνεται μαθηματική, αλλά μοιάζει περισσότερο με την χειρομαντεία και το διάβασμα του φλυτζανιού του καφέ. Έχει διαδοθεί μέσω περιοδικών, βιβλίων, ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων, ιστότοπων και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η εκτίμηση της έκτασης της δημοτικότητας της αριθμολογίας είναι δύσκολη, αλλά η πεποίθηση ότι ορισμένοι αριθμοί είναι καλοί ή κακοί είναι κοινή.

Σύμφωνα με την κοινωνική ψυχολογία  είναι σύνηθες  οι παραφυσικοί ισχυρισμοί και οι ψευδοεπιστήμες να  εδραιώνονται μέσω των λαϊκών πεποιθήσεων. Είναι σχεδόν πάντα παράλογες από επιστημονική άποψη, αλλά δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να ανήκουν σε μία ομάδα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι συνεργάζονται  για να δημιουργήσουν κοινό νόημα σε κάτι μη ρεαλιστικό.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αναπτύξει την  ικανότητα να αποδίδει νοήματα και να ανακαλύπτει συνδέσεις. Κάποτε αυτό σήμαινε τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και θανάτου. Η αναγνώριση αποτυπωμάτων από πατούσες στο χώμα, για παράδειγμα, σήμαινε επικίνδυνα αρπακτικά που έπρεπε να αποφευχθούν ή θηράματα που έπρεπε να κυνηγηθούν για να καταναλωθούν. Ακόμη και όταν δεν διακυβεύεται η επιβίωση, η αναγνώριση ενός μοτίβου όπως ένα οικείο πρόσωπο ή ένα μουσικό κομμάτι ενεργοποιεί το κέντρο της ανταμοιβής, καθώς ο εγκέφαλος απελευθερώνει στις συνάψεις  μια μικρή δόση ντοπαμίνης, δίνοντας κίνητρο για την αναζήτηση περισσότερων ανάλογων μοτίβων.

Η αποφάνεια (για κάποιους αποφένεια), είναι η αιτία που συνδέουμε άσχετα πράγματα όπως οι ημερομηνίες με τη δοτικότητα ή την τύχη κλπ. Σύμφωνα με τον K. Conrad το 1958 τα  υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης επηρεάζουν την τάση μας να αποδίδουμε νόημα και σημασία σε ασύνδετα στην πραγματικότητα ερεθίσματα και η τάση αυτή σχετίζεται με την ανάγκη για πίστη στο παραφυσικό. Παρόλο που η έρευνα του Conrad  έγινε στο πλαίσιο της αναζήτησης της αιτιολογίας της σχιζοφρένειας, η σύνδεση άσχετων πραγμάτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις ψευδοεπιστήμες, παρόλο που οι επιστημονικές δοκιμές καταρρίπτουν τα πορίσματά τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποφάνειας είναι η αστρολογία, η οποία συνδέει τα ζώδια με τους  αστερισμούς και στη συνέχεια αποδίδει ιδιότητες στους ανθρώπους ανάλογα με το ζώδιό τους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί κάτω από το ζώδιο του Κριού πιστεύεται ότι είναι πεισματάρηδες σαν τα κριάρια. Για να πιστέψει κανείς σε αυτή τη σύνδεση θα πρέπει να παραβλέψει την επιστημονική παραδοχή ότι αυτά τα ζώδια δεν υπάρχουν καν  στον ουρανό με οποιαδήποτε φυσική έννοια, και επιπλέον  το σύστημα αποτυγχάνει στις επιστημονικές δοκιμές.

Ο εγκέφαλός μας έχει την τάση να επιλέγει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα (να πιστεύει ότι κάτι είναι πραγματικό ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι) έναντι των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων (να μην πιστεύει ότι κάτι είναι πραγματικό ενώ στην πραγματικότητα είναι).

Η ημερομηνία 22/2/22, αν και εντυπωσιακή, δεν έχει καμία εγγενή σημασία πέρα από τη λειτουργία της στο συγκεκριμένο ημερολόγιό μας. Αυτό ισχύει για τους αριθμούς γενικά: Η σημασία τους περιορίζεται στη μέτρηση, την επισήμανση ή την καταμέτρηση των πραγμάτων.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.