Τι μας προσφέρει η μουσική;

Τι μας προσφέρει η μουσική;

Τι μας προσφέρει η μουσική;

  • Ενισχύει τη μάθηση: Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η μουσική υπόκρουση μας επιτρέπει να απομνημονεύσουμε με μεγαλύτερη ευκολία. Αποτελεί ένα καλό σύμμαχο, όταν διαβάζουμε ή μελετάμε, καθώς αυξάνει την πνευματική μας εγρήγορση, ενισχύει την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών και γεγονότων και μας βοηθά να συγκεντρωθούμε. Η συγκέντρωση επιτυγχάνεται πιο εύκολα με μουσικά κομμάτια που δεν έχουν στίχους, ώστε να μην χρειάζεται να επεξεργαστούμε το νόημά τους και να μην μας διεγείρουν συναισθηματικά.

 

  • Μας βοηθάει να ασκηθούμε περισσότερο: Όταν ασκούμαστε και παράλληλα ακούμε μουσική έχουμε καλύτερη απόδοση, καθώς η μουσική αποσπά την προσοχή μας και δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Η προπόνηση φαίνεται πιο εύκολη όταν η προσοχή μας δεν είναι αποκλειστικά εστιασμένη στο τι ακριβώς κάνουμε κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

 

  • Επιδρά στη διάθεσή μας: Πολλοί προτείνουν να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα αγαπημένο τραγούδι, σαν ένα «σφηνάκι» ενέργειας και θετικής διάθεσης που θα μας δώσει το κίνητρο και το έναυσμα να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες τις καθημερινότητας. Αυτό μπορεί να συμβεί και το βράδυ, με την επιλογή της κατάλληλης μουσικής, μπορούμε συνήθως πιο εύκολα να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε από την ένταση της ημέρας. Ακόμα κι όταν η διάθεσή μας είναι πεσμένη, η ευχάριστη μουσική υπόκρουση μπορεί να τη βελτιώσει και να μας κινητοποιήσει. Το συναρπαστικό είναι ότι οι ερευνητές συνηγορούν στο ότι οι μουσικές μας προτιμήσεις και επιλογές, αλλάζουν στην πραγματικότητα την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο.

 

  • Μας συνδέει με τις αναμνήσεις μας: Η μουσική φαίνεται ότι επηρεάζεται πολύ από τις συσχετίσεις που έχουμε κάνει στη ζωή μας, όταν την ακούγαμε. Ιδίως, όταν τα μουσικά κομμάτια έχουν συνδεθεί με πρόσωπα, συναισθήματα και μνήμες με θετικό τρόπο, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στις προτιμήσεις μας για πολύ καιρό.

 

  • Ενεργοποιεί το σύνολο του εγκεφάλου: Η μουσική φαίνεται να ενεργοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλο και θεωρείται η καλύτερη «άσκηση ευεξίας».

 

  • Είναι μια μορφή θεραπείας: Η μουσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά και σωματικά νοσήματα (ιδίως σε ασθενείς με Parkinson, σε ασθενείς με Alzheimer και παιδιά με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού), παρέχοντας γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη. Συνδέεται με τη μείωση του άγχους, τη συναισθηματική πληρότητα, την ανακούφιση από τον πόνο και την εκτόνωση της σωματικής έντασης. Φαίνεται επίσης να επιδρά στην τόνωση της αυτοπεποίθησης, της αυτό-έκφρασης και της δημιουργικότητας.

 

Εσείς ακούσατε μουσική σήμερα;

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.