Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τη χρήση του πλαστικού

Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τη χρήση του πλαστικού

Η κατασκευή πλαστικών έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε, παρέχοντάς μας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που είναι ευέλικτα, ανθεκτικά και οικονομικά αποδοτικά. Ωστόσο, όπως κάθε παραγωγική διαδικασία, έτσι και η πλαστική κατασκευή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Από τη μία πλευρά, τα πλαστικά προϊόντα προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η ευελιξία, η ανθεκτικότητα, το μικρό βάρος και το χαμηλό κόστος. Είναι επίσης ανθεκτικά στο νερό και μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται σε διάφορες ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, η κατασκευή πλαστικού παρουσιάζει επίσης μια σειρά προκλήσεων, ιδίως όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Η μη βιοδιασπασιμότητα και η συσσώρευση πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον αποτελούν σημαντικές ανησυχίες, όπως και οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με ορισμένους τύπους πλαστικών.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω της ανάπτυξης πιο βιώσιμων και βιοδιασπώμενων εναλλακτικών λύσεων στα παραδοσιακά πλαστικά, της βελτίωσης των υποδομών και των πρακτικών ανακύκλωσης και των καινοτομιών στις τεχνολογίες κατασκευής πλαστικών, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος:

  • Επιλέξτε την επαναχρησιμοποίηση και δώστε σε κάποιες από τις συσκευασίες έναν νέο σκοπό

Αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να αγοράσετε ένα πλαστικό μπουκάλι ή ένα πλαστικό δοχείο στο σούπερ μάρκετ, επαναχρησιμοποιήστε το αντί να το πετάξετε. Ένα μπουκάλι μπορεί να γεμίσει όσες φορές θέλετε και τα δοχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση άλλων τροφίμων. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα πλαστικά καλαμάκια που τυχόν έχετε στη διάθεσή σας. Οι περισσότεροι χρήστες τους συμφωνούν ότι τα προτιμούν έναντι των άλλων εναλλακτικών (π.χ. χαρτί). Αν κι εσείς επιθυμείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε πλαστικά καλαμάκια, τουλάχιστον μην τα χρησιμοποιείτε μία φορά. Εύκολα μπορείτε να τα πλύνετε και να τα χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά.

  • Ανακυκλώστε τις τσίχλες… είναι επίσης από πλαστικό!

Οι περισσότερες τσίχλες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά περιέχουν πλαστικό. Προσπαθήστε να αγοράζετε λιγότερες τσίχλες και να τις πετάτε στο κατάλληλο δοχείο ανακύκλωσης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε φυσικές και βιολογικές τσίχλες.

  • Αγοράστε περισσότερα χύμα τρόφιμα και λιγότερα συσκευασμένα προϊόντα

Τα δοχεία μίας χρήσης κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ (δίσκοι από πολυστερίνη,  πλαστικά δοχεία κ.λπ.). Υπάρχει όμως μια εναλλακτική λύση: αγοράστε όποτε μπορείτε χύμα προϊόντα ή προϊόντα σε χάρτινη συσκευασία.

  • Αντικαταστήστε τα πλαστικά τάπερ με γυάλινα ή ατσάλινα δοχεία

Επιλέξετε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία για να αποθηκεύετε τα τρόφιμα. Όχι μόνο ο πλανήτης θα το εκτιμήσει, αλλά και η υγεία σας, επειδή ορισμένα είδη από τα πλαστικά δοχεία μπορεί να απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες.

  • Όταν κρεμάτε τα ρούχα σας χρησιμοποιήστε ξύλινα μανταλάκια αντί για πλαστικά

Ακόμη και οι πιο μικρές ενέργειες μπορούν να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη μας. Για παράδειγμα, κάτι τόσο συνηθισμένο όσο το άπλωμα των ρούχων μπορεί να γίνει μια εξαιρετική πράξη αν αλλάξουμε από πλαστικά σε ξύλινα μανταλάκια.

  • Δώστε προσοχή και βάλτε τα πλαστικά σας απορρίμματα στο σωστό δοχείο ανακύκλωσης

Ο τρόπος ζωής μας μερικές φορές μας εμποδίζει να δίνουμε προσοχή στις λεπτομέρειες. Ως εκ τούτου, όταν πρόκειται για την ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων, αυτά μπορεί να καταλήξουν σε λάθος δοχείο. Πριν πετάξετε τα απορρίμματά σας, σκεφτείτε πού πρέπει να πάει κάθε αντικείμενο.

  • Αποφύγετε τη χρήση καλλυντικών που χρησιμοποιούν μικροπλαστικά, αγοράστε μια βιοδιασπώμενη βούρτσα και φορέστε φυσικά υφάσματα

Η αγορά σήμερα προσφέρει μια σειρά από εναλλακτικά προϊόντα χωρίς πλαστικό και οι επιλογές αυξάνονται. Από κραγιόν χωρίς μικροπλαστικά ή πινέλα από ξύλο μέχρι μπλουζάκια από φυσικά υφάσματα.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.