Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω τα νεφρά μου υγιή;

Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω τα νεφρά μου υγιή;

Η πρώιμη νεφρική νόσος μπορεί να μην έχει συμπτώματα, οπότε οι εξετάσεις μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να ξέρετε ότι τα νεφρά σας είναι υγιή. Πέρα από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση οι οποίες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγεία σας, καλό θα είναι να ακολουθείτε και τα παρακάτω βήματα για να διασφαλίσετε την υγεία των νεφρών σας:

Ελέγξτε και ρυθμίστε το σάκχαρο στο αίμα σας

Περίπου οι μισοί άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη. Ως εκ τούτου, πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνετε ή αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα παχυσαρκίας.  Περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν διαβήτη αναπτύσσουν βλάβη στα νεφρά, βλάβη η οποία μπορεί να προληφθεί εάν ο διαβήτης είναι καλά ρυθμισμένος. Ελέγχετε τακτικά τη νεφρική σας λειτουργία με εξετάσεις αίματος και ούρων.

Ελέγξτε και ρυθμίστε την αρτηριακή σας πίεση

Περίπου τα μισά άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση στο πλαίσιο του ετήσιου προληπτικού ελέγχου και ιδιαίτερα αν πλησιάζετε τη μέση ηλικία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας. Ο κίνδυνος αυξάνεται όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με τον καλό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Το φυσιολογικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης των ενηλίκων είναι 120/80. Η υπέρταση διαγιγνώσκεται εάν, κατά τη μέτρηση σε δύο διαφορετικές ημέρες, οι μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης και τις δύο ημέρες είναι ≥140 mmHg και/ή οι μετρήσεις της διαστολικής αρτηριακής πίεσης και τις δύο ημέρες είναι ≥90 mmHg (ΠΟΥ).

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι επίμονα αυξημένη πάνω από το φυσιολογικό εύρος (ιδίως εάν είστε νέος), θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να συζητήσετε τους κινδύνους, την ανάγκη τροποποίησης του τρόπου ζωής και τη φαρμακευτική αγωγή.

Φροντίστε την κατάλληλη πρόσληψη υγρών

Το σωστό επίπεδο πρόσληψης υγρών για κάθε άτομο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η άσκηση, το κλίμα, η κατάσταση της υγείας, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Κανονικά αυτό σημαίνει 8 φλιτζάνια, περίπου 2 λίτρα (λίτρα) την ημέρα για ένα υγιές άτομο σε άνετες κλιματικές συνθήκες. Η ποσότητα αυτή πρέπει να αναπροσαρμόζεται όταν βρίσκεστε σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Η πρόσληψη υγρών μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί εάν έχετε νεφρική, καρδιακή ή ηπατική νόσο. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την κατάλληλη πρόσληψη υγρών για την κατάστασή σας.

Να χρησιμοποιείτε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα με μέτρο

Μην παίρνετε τακτικά αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή. Τα κοινά φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ)/παυσίπονα (π.χ. φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη) μπορούν να βλάψουν τα νεφρά εάν λαμβάνονται τακτικά. Εάν έχετε νεφροπάθεια ή μειωμένη νεφρική λειτουργία, η λήψη λίγων μόνο δόσεων μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.