Τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά παραπονιούνται;

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά παραπονιούνται;

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά παραπονιούνται;

Η ζωή με παιδιά είναι γεμάτη αγάπη, στοργή και παράπονα, πολλά παράπονα. Τα παιδιά, κυρίως σε μικρότερες ηλικίες, δεν μπορούν εύκολα να λεκτικοποιήσουν αυτό που αισθάνονται ή σκέφτονται, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε αυτό που μπορούν να κάνουν καλύτερα, να παραπονιούνται. Τι μπορούν να κάνουν όμως οι γονείς για να ανταποκριθούν καλύτερα σε τέτοιες καταστάσεις;

  1. Ακούστε προσεκτικά και αξιολογήστε: Προσπαθήστε να ακούσετε αυτό που λέει το παιδί χωρίς να κρίνετε και χωρίς διακοπή. Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως: «κατάλαβα τι μου είπες μόλις» ή «σε ακούω αλλά» δίνοντας κατανοητές εξηγήσεις στο παιδί.
  2. Δώστε μία επιλογή: Όταν τα παιδιά αρχίσουν να παραπονιούνται προσπαθήστε να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που θέλουν πραγματικά. Αν είναι κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί υπάρχει πάντα και η εναλλακτική επιλογή.
  3. Παράφραση: Σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί παραπονιέται για κάτι, είναι πολύ βοηθητικό να του δείξουμε λεκτικά ότι αντιλαμβανόμαστε αυτό που ζητάει. Μία βοηθητική κίνηση είναι να επαναλάβουμε τα λόγια του με διαφορετικό τρόπο. Λέξεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι το «θέλω» και το «εύχομαι».
  4. Θέστε όρια: Συνήθως τα παιδιά αν ξεκινήσουν να παραπονιούνται δεν θα σταματήσουν αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν. Μπορείτε να θέσετε κανόνες, οι οποίοι να είναι ξεκάθαροι και να γνωρίζει το παιδί πότε μπορεί να συνεχίσει και πότε πρέπει να σταματήσει.
  5. Ανακαλύψτε τα θετικά: Δώστε έμφαση βοηθώντας τα παιδιά να επικεντρωθούν στα θετικά. Μετά από έντονες καταστάσεις κάνετε στα παιδιά ερωτήσεις όπως: «τι έμαθες από αυτό;» ή «πώς θα ήθελες να είχε γίνει αυτό;»

 

Ti mporoume na kanoume otan ta paidia paraponiountai


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.