Τι σημαίνει για το ζευγάρι ο πρώτος χρόνος του ερχομού του μωρού;

Τι σημαίνει για το ζευγάρι ο πρώτος χρόνος του ερχομού του μωρού;

Οι πρώτοι 12 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού αποτελούν ένα τεστ κοπώσεως για τη σχέση των γονέων. Μετά το πρώτο διάστημα, που όλα μοιάζουν με όνειρο, η αλλαγή της ρουτίνας και η συνειδητοποίηση του τι σημαίνει κάποιος να εξαρτάται αποκλειστικά από σένα, συχνά οδηγεί σε επιδείνωση των προσωπικών σχέσεων. Καθώς ο δεσμός με το βρέφος μεγαλώνει, δημιουργείται απόσταση μεταξύ των μελών του ζευγαριού. Δεκαετίες ερευνών έχουν αποδείξει ότι τόσο οι μητέρες όσο και οι πατέρες δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους μετά την έλευση των παιδιών. Το παράδοξο όμως είναι ότι ενώ αναφέρουν μικρότερη ικανοποίηση από τη σχέση, περιγράφουν τον ερχομό του μωρού ως το καλύτερο πράγμα που συνέβη ποτέ στη ζωή τους. Επιπλέον η πιθανότητα διαζυγίου στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι πολύ μειωμένη.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που υποδαυλίζουν τη σχέση;

  • Οι προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί πριν την εγκυμοσύνη είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την προσαρμογή στην πραγματικότητα.
  • Ο φόρτος εργασίας κυρίως για τη μαμά, αλλά και τον μπαμπά αυξάνεται κατακόρυφα.
  • Τον πρώτο χρόνο μετά τον ερχομό του παιδιού, η συχνότητα και η ένταση των συγκρούσεων αυξάνει σημαντικά, κυρίως λόγω της κούρασης και της αϋπνίας.
  • Οι ιδιαίτερες στιγμές του ζευγαριού περιορίζονται δραματικά.
  • Οι γονείς συνειδητοποιούν το αίσθημα της ευθύνης που προκύπτει από την αλλαγή του ρόλου τους. Τώρα πια δεν είναι μόνο οι δυο τους, αλλά πρέπει να φροντίζουν κι έναν ακόμα.
  • Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για το ζευγάρι, να είναι καλοί γονείς, οπότε αφοσιώνονται σε αυτόν τον ρόλο, παραγκωνίζοντας τους υπόλοιπους.
  • Η σχέση περνάει σε ένα άλλο στάδιο. Έτσι έχουμε δύο εποχές: την εποχή πριν το μωρό (π.μ.) και την εποχή μετά το μωρό (μ.μ.)
  • Υπάρχει σημαντική αλλαγή στην κοινωνικότητα του ζευγαριού. Τα εστιατόρια και τα μπαρ τελειώνουν και αρχίζουν οι παιδότοποι και τα παιδικά πάρτυ. Οι παρέες περιορίζονται σε γονείς που έχουν μωρά στην ίδια ηλικία και τα ωράρια προσαρμόζονται στις ανάγκες του μωρού.

To θετικό είναι ότι, αν το ζευγάρι καταφέρει να περάσει τα δύσκολα πρώτα χρόνια, φροντίζοντας παράλληλα τη σχέση του, τότε η σχέση αυτή δυναμώνει, εμπλουτίζεται και αντέχει στον χρόνο.

Ti simainei gia to zeygari o protos xronos tou paidiou
Ετικέτες:


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.