tips “επιβίωσης” για το οικογενειακό εορταστικό τραπέζι

tips “επιβίωσης” για το οικογενειακό εορταστικό τραπέζι

  • Καλή διάθεση. H ένταση για το οικογενειακό τραπέζι ξεκινάει συνήθως αρκετές ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση, γιατί πέρα από την κούραση των ημερών ή της καθημερινότητας, στο μυαλό μας έρχονται και κάποιες προηγούμενες δυσάρεστες ή βαρετές εμπειρίες από οικογενειακές συγκεντρώσεις και αποτυχημένα «τραπέζια», που έχουμε ζήσει κατά καιρούς. Αυτήν τη φορά προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα καλό και αισιόδοξο κλίμα από την αρχή, προετοιμαστείτε για όμορφες οικογενειακές στιγμές και μοιραστείτε θετικές σκέψεις.

 

  • Θερμό εορταστικό καλωσόρισμα. Καλωσορίστε τους καλεσμένους σας υπενθυμίζοντας ευγενικά τον σκοπό της οικογενειακής συνάντησης. Με αυτόν τον τρόπο τους δείχνετε εξαρχής τις θετικές προθέσεις και τις προσδοκίες σας και βοηθάτε και τους υπόλοιπους να εναρμονιστούν μαζί σας.

 

  • Μοιράστε ρόλους. Αναθέστε ρόλους στα διάφορα μέλη της οικογένειας, ανάλογα με την ηλικία του καθενός. Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις χαρτοπετσέτες; Ποιος θα είναι υπεύθυνος να προσέχει τη γιαγιά; Ποιος θα αναλάβει να ανοίγει την πόρτα; Μπορείτε να μοιράσετε τους ρόλους με ένα «μυστικό» τρόπο ή φτιάχνοντας ένα παιχνίδι. Είναι σίγουρο ότι θα δώσετε ένα σημαντικό κίνητρο στα μέλη της οικογένειας για να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν και να διασκεδάσουν.

 

  • Πρόγραμμα ψυχαγωγίας. Αν το επιτρέπει η παρέα και γνωρίζετε ότι δεν θα δημιουργηθούν εντάσεις λόγω ανταγωνισμού, μπορείτε να οργανώσετε κάποια μουσικά παιχνίδια, να παίξετε επιτραπέζια ή τράπουλα, να διηγηθείτε ιστορίες ή να ανατρέξετε σε παλιές φωτογραφίες και βίντεο. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε κάθε ηλικία στο πλάνο ψυχαγωγίας σας. Ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά, φροντίστε να έχετε μια γωνία με παιχνίδια και δραστηριότητες για να περάσουν όμορφα και να απασχοληθούν, ώστε να μπορέσουν γονείς και συγγενείς να παραμείνουν ήρεμοι και όσο γίνεται πιο ξεκούραστοι.

 

  • Προσέξτε τι θα συζητηθεί. Αποφύγετε θέματα συζήτησης που προκαλούν συναισθηματική φόρτιση (π.χ. παλαιότερα οικογενειακά ζητήματα, πρόσφατα λάθη και προβλήματα) ή που είναι πιθανό να προκαλέσουν τις πεποιθήσεις κάποιων καλεσμένων (π.χ. πολιτικά, κοινωνικά, θρησκευτικά θέματα). Χρησιμοποιήστε την τεχνική «του αντιπερισπασμού», όταν αισθάνεστε ότι ξεκινούν τέτοιες συζητήσεις ή αλλάξτε το συντομότερο θέμα συζήτησης. Συνήθως αυτό είναι πιο εύκολο να το πετύχετε, όταν έχετε σκεφτεί νωρίτερα κάποια πιθανά θέματα προς συζήτηση.

 

  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και χρησιμοποιήστε το χιούμορ σας. Μην αντιδράτε αρνητικά σε σχόλια και χαρακτηρισμούς, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να αλλάξετε κλίμα ή να χρησιμοποιήσετε ευχάριστα το χιούμορ σας. Σκεφτείτε ότι η δική σας λάθος αντίδραση, μπορεί τελικά να προκαλέσει αυτό που θέλετε να αποφύγετε. Κάποια λεπτά μακριά από το άτομο που σας έχει εκνευρίσει είναι επίσης πολύ βοηθητικά για να σας δώσουν τον χρόνο να σκεφτείτε και να ηρεμήσετε, όπως για παράδειγμα μια βόλτα στην κουζίνα.

 

  • Δείξτε ενδιαφέρον για όλους, ξεχωριστά. Ένα μικρό ευγενικό σχόλιο, μια ειλικρινής φιλοφρόνηση ή μια αυθόρμητη ερώτηση που να δείχνει ενδιαφέρον, συνήθως αρκούν για να κάνει τους καλεσμένους σας να νιώσουν ευπρόσδεκτοι και να μειώσει την ένταση στην πορεία. Πολλές φορές η ανάγκη κάποιων να τραβήξουν την προσοχή της παρέας, τους κάνει να «ξεφεύγουν», προσπαθήστε να το προλάβετε.

 

  • Βάλτε μουσική. Μια απαλή μουσική υπόκρουση δημιουργεί ωραία ατμόσφαιρα, επηρεάζει θετικά τη διάθεση, χαλαρώνει τους καλεσμένους και βοηθάει σε στιγμές αμηχανίας. Φροντίστε να μην είναι σε δυνατή ένταση, ώστε να μην προκαλέσει εκνευρισμό.

 

  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Παραμείνετε σε επιφυλακή και φροντίστε διακριτικά να μην ξεπεραστούν τα όρια, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

  • Γελάστε. Το γέλιο είναι όντως μεταδοτικό, δημιουργεί ένα υπέροχο κλίμα και αφήνει τις πιο «γλυκές» αναμνήσεις.

 

 

 

tips επιβίωσης για το οικογενειακό εορταστικό τραπέζι


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.