Το άρωμα των διακοπών

Το άρωμα των διακοπών

Από τις πέντε αισθήσεις, η όσφρηση είναι η μόνη πλήρως ανεπτυγμένη αίσθηση που έχει ένα έμβρυο στη μήτρα και είναι αυτή που είναι η πιο ανεπτυγμένη στο παιδί μέχρι την ηλικία των 10 ετών περίπου, όταν η όραση αναλαμβάνει τη θέση της. Επειδή η όσφρηση και το συναίσθημα αποθηκεύονται ως μία μνήμη η παιδική ηλικία τείνει να είναι η περίοδος κατά την οποία δημιουργείται η βάση για τις μυρωδιές που θα μας αρέσουν ή θα απεχθανόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται άμεσα με τη μνήμη, λειτουργώντας ως προτροπή για την ανάκληση ξεχασμένων εμπειριών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου μας -που φιλοξενεί τον οσφρητικό βολβό, ο οποίος αναγνωρίζει τις διάφορες μυρωδιές- συμβάλλει στη διάθεση, τη μνήμη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημά μας. Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν και να θυμηθούν 10.000 διαφορετικές μυρωδιές. Ακόμα και η σκέψη μιας μυρωδιάς είναι αρκετή για να ανακαλέσει μια συγκεκριμένη στιγμή και ένα συγκεκριμένο μέρος της ζωής μας. Για παράδειγμα, το φρεσκοκομμένο γρασίδι, η καλοκαιρινή βροχή, το κομμένο καρπούζι, το ψήσιμο στα κάρβουνα, αφήνουν το αποτύπωμά τους στους οσφρητικούς μας υποδοχείς και δημιουργούν συνδέσεις που μας μεταφέρουν στο καλοκαίρι.

Όταν πηγαίνουμε διακοπές υπάρχουν συγκεκριμένες οσμές οι οποίες ενισχύουν την απόλαυσή και την ικανοποίησή μας. Οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών για παράδειγμα έχουν συνδέσει τη μυρωδιά της χλωρίνης με την καθαριότητα, οπότε ασυναίσθητα όταν μυρίσουν αυτήν την οσμή αντιλαμβάνονται ότι το κατάλυμα είναι καθαρό. Αντίθετα, οι Σκανδιναβοί προτιμούν την απουσία οσμών, γιατί λόγω της αυξημένης οικολογικής συνείδησής τους, θεωρούν ότι η απουσία οσμών συνδέεται με τον σεβασμό για το περιβάλλον και τη μη χρήση απορρυπαντικών.  Στην Κεντρική Ευρώπη οι άνθρωποι  λατρεύουν το άρωμα της λεβάντας, οπότε κάθε φορά που τη μυρίζουν αισθάνονται περισσότερο οικεία.

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες μυρωδιές οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μας κάνουν καλό, γιατί επιδρούν στη διάθεσή μας, όπως η μυρωδιά του πεύκου που φέρνει στο μυαλό μας έναν περίπατο στο δάσος ή μυρωδιά των εσπεριδοειδών που θεωρείται ότι μειώνει το στρες, η μυρωδιά του αντηλιακού που μας θυμίζει την περίοδο των διακοπών  και η μυρωδιά της μέντας η οποία είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με καλύτερη αναπνοή. Τέλος, η μυρωδιά της πούδρας μας θυμίζει την ασφάλεια και την προστασία που νιώθαμε όταν ήμασταν παιδιά και συνδέεται  με ένα πολύ δυνατό νοσταλγικό συναίσθημα.

Όποιο κι αν είναι το άρωμα των διακοπών σας μπορείτε να το ενισχύσετε με τις παραπάνω μυρωδιές ώστε να κάνετε την εμπειρία σας ακόμα πιο ευχάριστη.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.