Το αυγουστιάτικο φεγγάρι

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι

Στις 11 Αυγούστου, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το φεγγάρι θα εμφανιστεί κοντά στον Κρόνο, περνώντας σε απόσταση μόλις 4 μοιρών από τον πλανήτη χαρίζοντάς μας την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Στην αρχαιότητα η πανσέληνος είχε συνδεθεί με διάφορους μύθους,  πολλοί από τους οποίους έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Από τότε, η πανσέληνος θεωρείται ότι προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους παράξενη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της υπνοβασίας, της αυτοκτονίας, της παράνομης δραστηριότητας, των κρίσεων βίας και, φυσικά, της μεταμόρφωσης σε λυκάνθρωπους. Πράγματι, η λέξη «σεληνιασμός», από την αρχαιοελληνική θεά «Σελήνη» και αντίστοιχα η λέξη “lunatic” από τη ρωμαϊκή θεά «Λούνα», έχουν συνδεθεί με την επίδραση της πανσέληνου στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, μία σύνδεση η οποία έχει αποδειχθεί παντελώς λάθος από τις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες.

Για χιλιάδες χρόνια όμως, οι γιατροί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πίστευαν σε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της μανίας και του φεγγαριού. Ο Ιπποκράτης, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, έγραψε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. ότι “εκείνον που καταλαμβάνεται από τρόμο και τρέλα κατά τη διάρκεια της νύχτας τον επισκέπτεται η θεά της σελήνης”.

Στην Αγγλία του 18ου αιώνα, οι άνθρωποι που δικάζονταν για φόνο μπορούσαν να διεκδικήσουν μια ελαφρύτερη ποινή για λόγους παραφροσύνης αν το έγκλημα συνέβαινε κατά τη διάρκεια πανσελήνου. Διάφορες μέθοδοι προσπαθούσαν να προλάβουν τις εκτροπές των ψυχικά νοσούντων κατά τη διάρκεια της Αυγουστιάτικης πανσέληνου. Για παράδειγμα, οι ψυχιατρικοί ασθενείς στο Λονδίνο δένονταν με αλυσίδες και μαστιγώνονταν ως προληπτικό μέτρο κατά τη διάρκεια των σεληνιακών φάσεων

Το αυγουστιάτικο φεγγάρι μπορεί να μην έχει τις ιδιότητες που του αποδίδονται ωστόσο σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού με την απερίγραπτη ομορφιά του. Ο Αύγουστος είναι επίσης η εποχή της βροχής μετεωριτών, η οποία κορυφώνεται στις 13 του μηνός. Η βροχή μετεωριτών πήρε το όνομά της από τον Περσέα, τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται τα “πεφταστέρια”. Επειδή όμως έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την πανσέληνο, σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να δούμε τους μετεωρίτες, ακόμη και από μια τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.