Το «buy nothing» μας κάνει πιο πλούσιους

Το «buy nothing» μας κάνει πιο πλούσιους

Η σύγχρονη τάση του υπερ-καταναλωτισμού μας προτρέπει σε ολοένα και περισσότερες αγορές με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών μας, οι οποίες συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Και όσο περισσότερο αγοράζουμε τόσο περισσότερο θέλουμε να ξανααγοράζουμε. Οξύμωρο; Και όμως αληθινό. Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά αλλά πηγάζει από μέσα μας και από τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Η αναζήτηση της ευτυχίας λοιπόν, μετατοπίζεται από την αέναη κατανάλωση αγαθώντην εστίαση στις ανθρώπινες σχέσεις, στη συλλογή εμπειριών, στην καλλιέργεια ανθρώπινων αξιών, στη φιλανθρωπία, στη φροντίδα του περιβάλλοντος, στον εθελοντισμό και στη στροφή προς τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

Στο κλίμα αυτής της μεταστροφής, περιλαμβάνεται και η τάση του “buy nothing” της Kon Mari (Marie Kondo). Τι είναι όμως αυτή η τάση; Είναι μία μέθοδος καταναλωτικής «δίαιτας», όπου απέχουμε από κάθε είδους αγορά για δώδεκα μήνες και επικεντρωνόμαστε στη τακτοποίηση – πέταμα των αντικειμένων και των ρούχων, που ελάχιστα χρειαζόμαστε ή χρησιμοποιούμε σπάνια. Το ξεσκαρτάρισμα στην επιλογή του τι θα κρατήσουμε με βάση τα συναισθήματα που μας προκαλεί κάθε αντικείμενο είναι η βασική φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτή την τάση. Βασιζόμαστε δηλαδή στο αν αυτό το αντικείμενο μας κάνει χαρούμενους ή όχι.

Φαίνεται ότι η αποχή από το να αγοράζουμε συχνά και η στροφή στον εαυτό μας και τις αναζητήσεις του, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θέματα που αγνοούσαμε ή που απωθούσαμε με το να εστιάζουμε στο τι άλλο θα αγοράσουμε για να νιώσουμε (πρόσκαιρη) χαρά. Τι μας οδήγησε στο να πάρουμε ένα πιο γρήγορο αυτοκίνητο όταν αυτό που είχαμε ήταν πρακτικό και σε καλή κατάσταση; Ποιο συναίσθημα μας ώθησε να πάρουμε το 15ο ζευγάρι παπούτσια;  Αρχίζοντας να αναρωτιέται κάποιος: «Τί με κάνει πραγματικά χαρούμενο;», συνειδητοποιεί ότι η χαρά δεν είναι κάτι που προκύπτει από το εξωγενές περιβάλλον αλλά από μέσα μας και κυρίως από τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Αγοράζοντας λιγότερο, δημιουργούμε περισσότερο κενό στη ζωή μας  το οποίο μπορούμε να γεμίσουμε με κάτι άλλο ή απλά να το αφήσουμε ως έχει.Το γεγονός αυτό συμβάλλει στο να επεξεργαστούμε παραγωγικά δικά μας κομμάτια φτάνοντας στην αίσθηση αυτάρκειας και αυτοπραγμάτωσης χωρίς την ανάγκη κάποιου υλικού βοηθήματος. Αυτή η κατάκτηση είναι και το υψηλότερο «απόκτημα»!

 

to_buy_nothing_mas-_kanei_pio_plousious


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.