Το χιούμορ στα παιδιά

Το χιούμορ στα παιδιά

Το χιούμορ στα παιδιά

Το χιούμορ βοηθά τα παιδιά να αντεπεξέρχονται στο άγχος τους, να κοινωνικοποιούνται και να κατανοούν καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν. Συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο χαμόγελο στα βρέφη παρατηρείται περίπου στην ηλικία των έξι εβδομάδων, ενώ το πρώτο γέλιο περίπου στους τρεις μήνες.
  • Τα βρέφη μέχρι την ηλικία του ενός έτους γελάνε με τις γκριμάτσες των γονιών τους και παιχνίδια όπως το κούκου-τζα.
  • Στην ηλικία δύο έως τριών ανακαλύπτουν το χιούμορ στη γλώσσα. Αστείες λέξεις, ποιηματάκια, τα κάνουν να γελάνε. Αυτό δείχνει ότι κατακτούν το χιούμορ στη γλώσσα.
  • Στις ηλικίες τρία έως πέντε τα παιδιά αποκτούν μία πιο ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ. Έχοντας σχηματίσει μία εικόνα για τον κόσμο, μπορούν πλέον να αντιληφθούν ως αστείο κάτι παράξενο, το οποίο ανατρέπει αυτό που θεωρούν οικείο. Για παράδειγμα ένας σκύλος που κάνει νιάου θα τους προκαλέσει γέλιο. Αυτό αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης της κριτικής τους σκέψης.
  • Τα παιδιά μεγαλύτερα από πέντε ετών, ξεκινούν να εκτιμούν τα αστεία με μία πιο προσωπική προσέγγιση ανάλογα με τα ατομικά τους κριτήρια. Υπερβολές, ειρωνίες, γκάφες, πλάκες γίνονται πιο συχνές και δείχνουν μία περισσότερο πολύπλοκη κατανόηση της γλώσσας.
  • Το γέλιο διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα κορίτσια γελούν περισσότερο, μάλιστα στις έρευνες, περιγράφεται ότι γελούν 126% περισσότερο από τα αγόρια, που κυριαρχούν όμως στη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για το γέλιο. Ίσως και στη δική σας τάξη, αν θυμηθείτε, ο κλόουν ήταν πάντα γένους αρσενικού. Το μοτίβο αυτό συνεχίζεται και στην ενηλικίωση, με πολύ περισσότερους άντρες κωμικούς ηθοποιούς απ΄ότι γυναίκες.

Βέβαια καθώς μεγαλώνουμε το γέλιο όπως και το χιούμορ διαφοροποιείται. Οι ερευνητές χωρίζουν το γέλιο σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει το αυθόρμητο γέλιο. Η άλλη περιλαμβάνει το ψεύτικο γέλιο, το νευρικό γέλιο και όλους τους τύπους του κοινωνικού γέλιου που δεν συνδέεται με το χιούμορ. Όμως το γέλιο εξακολουθεί να είναι μεταδοτικό και στην ενήλικη ζωή. Όταν ακούμε τους άλλους να γελούν, αργά ή γρήγορα θα γελάσουμε κι εμείς. Κι αυτό γιατί το γέλιο είναι μία κοινωνική συμπεριφορά.

 

Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν την αίσθηση του χιούμορ, ώστε να γελούν όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή τους;

  • Γίνετε πρότυπο: πείτε αστείες ιστορίες, γελάστε δυνατά, γελάστε με τον εαυτό σας, και αντιμετωπίστε με χιούμορ μικρές καταστροφές π.χ. τον χυμό που χύθηκε στο πάτωμα.
  • Πάρτε στα σοβαρά τις προσπάθειες των παιδιών σας να σας κάνουν να γελάσετε. Όταν θεωρούν κάτι πολύ αστείο, γελάστε μαζί τους, μην τα υποτιμήσετε. Ακόμα κι αν σας λένε ανέκδοτα με τον Τοτό ενθαρρύνετέ τα έτσι ώστε να τα τελειοποιήσουν. Την πρώτη φορά που θα γελάσετε με ένα αστείο του παιδιού σας, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή σας.
  • Μάθετε στα παιδιά σας ότι οι ενήλικες έχουν κι αυτή μία αστεία πλευρά. Διηγηθείτε τους αστείες ιστορίες από τη δουλειά, ενθαρρύνετε τους να κάνουν αστείες εκπλήξεις στον παππού, ή πλάκες στον θείο τους.
  • Δώστε τους ερεθίσματα.Αγοράστε τους βιβλία με ανέκδοτα, κόμικς, δείτε μαζί τους κωμωδίες ή αναζητήστε αστεία γεγονότα στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο θα τους βοηθήσετε να βελτιώσουν τις επιλογές τους και την αίσθηση του χιούμορ τους.

Είναι γνωστό ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Η αίσθηση του χιούμορ βοηθά τα παιδιά να γίνουν ανθεκτικά, βελτιώνει την αυτοεκτίμησή τους και την κριτική τους σκέψη. Όταν ένα παιδί καταλαβαίνει ένα ανέκδοτο ή μπορεί να πει καλά ένα ανέκδοτο, αυτό δείχνει ότι ενσωματώνεται στην κοινωνία και υιοθετεί στρατηγικές που θα το βοηθήσουν να δεσμευτεί συναισθηματικά με άλλους ανθρώπους.

Και πάντα να ψάχνετε για ανέκδοτα που μπορείτε να τους πείτε και αυτά με τη σειρά τους θα τα πουν στους φίλους τους!

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.