Το “φθινοπωρινό άγχος”

Το “φθινοπωρινό άγχος”

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες και αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Το “φθινοπωρινό άγχος”  όμως σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Ginny Scully είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου έως τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και έπειτα εξασθενεί. Το φθινοπωρινό άγχος προκαλείται από την αλλαγή των εποχών και το τέλος του καλοκαιριού και εκδηλώνεται γενικά ως συνδυασμός σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών.  Μπορεί να περιλαμβάνει μειωμένη διάθεση, τάση για μοναχικότητα, ανησυχία, απραγία, ευερεθιστότητα, κόπωση και έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και απροσδιόριστο αίσθημα προσμονής. Δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση, και αν και είναι στενά συνδεδεμένο με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), τα συμπτώματα αφορούν περισσότερο το άγχος και λιγότερο την κατάθλιψη.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; 

Μπορεί για πολλούς ανθρώπους η ξεκούραση των διακοπών να είναι αρκετή για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα με ενέργεια και καλή διάθεση, για άλλους όμως η επιστροφή στην ταραχώδη ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων άγχους. Το φθινόπωρο για πολλούς ανθρώπους ενσωματώνει πολλές αλλαγές, όπως νέες εργασίες, νέα προγράμματα, νέες υποχρεώσεις. 

Καθώς μάλιστα  το φως του καλοκαιριού εξασθενεί και οι μέρες είναι ολοένα και μικρότερες κάποιοι μπορεί να βιώσουν αλλαγή στη διάθεσή τους. Η ανεπαρκής έκθεση στο ηλιακό φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας, που ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Από την άλλη οι ηλιόλουστες μέρες και η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσουν τη ρουτίνα του ύπνου, μειώνοντας τη διάρκεια που αφιερώνουμε για ποιοτικό ύπνο. Το σώμα μας απελευθερώνει περισσότερη κορτιζόλη όταν στερούμαστε ύπνου και προκαλεί συναισθηματική ευαλωτότητα.

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.