Το γονεϊκό άγχος

Το γονεϊκό άγχος

Είναι το είδος του άγχους που εμφανίζεται στη ζωή μας όχι απλά από την ημέρα που γινόμαστε έμπρακτα γονείς, αλλά από τη στιγμή που γινόμαστε εν δυνάμει γονείς, δηλαδή τη στιγμή της επίγνωσης της σύλληψης ενός παιδιού, ως εμβρύου.

Τα άγχη της έντονης καθημερινότητάς μας είναι πολλά και σε αυτά προστίθεται αυτό του γονεϊκού μας ρόλου. Τα συναισθήματα δηλαδή ανησυχίας και αγωνίας για το μεγάλωμα των παιδιών μας. Ο γονεϊκός ρόλος και η ανατροφή ενός παιδιού εμπεριέχει πολύ έντονα το άγνωστο, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί το άγχος, το οποίο φαίνεται πολλές φορές να προκαλεί ένταση σε ολόκληρη την οικογένεια, υπονομεύοντας την υπομονή μας και βλάπτοντας τις σχέσεις μας.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας ως γονείς από τις αρνητικές επιπτώσεις του γονεϊκού άγχους;

Με το να αξιοποιήσουμε κάποια μορφή κοινωνικής ή ψυχολογικής στήριξης στην οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, ακόμη και  αν πρόκειται απλώς για κάποιον που μπορεί να μιλήσει μαζί μας εποικοδομητικά για τα προβλήματά μας. Η στήριξη αυτή είναι ικανή να μας προστατεύσει από τις επιπτώσεις του τοξικού άγχους.

Με το να συμμετέχουμε σε κάποια από τις σχολές γονέων της περιοχής μας, που ασχολούνται μεταξύ άλλων και με θέματα ανατροφής των παιδιών. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα μαθήματα στις σχολές γονέων μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα θυμού, ενοχής και άγχους – ειδικά αν το παιδί μας έχει σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς (Barlow et al 2014, Furlong et al 2012, Feinberg et al 2014), ενώ έχει παρατηρηθεί ότι όταν τα μαθήματα σταματούν, το άγχος τείνει να επιστρέφει, αναδεικνύοντας το συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές σχέσεις με διάρκεια έχουν ευεργετικό ρόλο και μεγάλη σημασία.

Δείτε σε επόμενο άρθρο:Γονεϊκό άγχος ,Μέρος Β΄, Τρόποι ανακούφισης από το γονεϊκό άγχος.

 

goneiko agxos kai prolipsi-Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.