Το καλοκαίρι και η επίδρασή του στη διάθεσή μας

Το καλοκαίρι και η επίδρασή του στη διάθεσή μας

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καλοκαιρινή περίοδος συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την ψυχική τους υγεία, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την ηλιοφάνεια.

Συγκεκριμένα:

 • Ο ήλιος παρέχει ένα κύμα βιταμίνης D

Η πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου, τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών και μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά έναντι πολλαπλών ασθενειών και καταστάσεων.

 • Η ηλιοφάνεια μας ωθεί να είμαστε πιο δραστήριοι

Με τον ήλιο να ανατέλλει νωρίς και να δύει αργά και τη βέλτιστη θερμοκρασία για υπαίθριες δραστηριότητες – όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι – οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι σε καθημερινή βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όπως όλοι γνωρίζουμε, η σωματική δραστηριότητα είναι ένα αποτελεσματικό ενισχυτικό της διάθεσης, οπότε είναι λογικό να παίζει ρόλο η ενεργητικότητα.

 • Η ηλιοφάνεια μας ωθεί μειώνουμε τις ώρες εργασίας μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν διακοπές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και επιπλέον αποφεύγουν να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα. Το καλοκαίρι τείνει να μας δίνει μια καλή δικαιολογία για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε όσο χρειαζόμαστε και αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοφροντίδας που ωφελεί την ψυχική σας υγεία.

 • Το καλοκαίρι επενδύουμε περισσότερο χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους μας

Το καλοκαίρι μας δίνει επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Παρόλο που εξακολουθούμε να έχουμε περιορισμούς και δεν είναι όλα εφικτά, είμαστε σε θέση να βρεθούμε σε μικρές ομάδες και να απολαύσουμε ξανά την παρέα του άλλου. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι καλές σχέσεις) είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας ευημερία.

 • Ξοδεύουμε λιγότερα για ντύσιμο και θέρμανση

Τα χρήματα που ξοδεύει κανείς το καλοκαίρι για ρουχισμό είναι σημαντικά λιγότερα καθώς τα υφάσματα είναι πιο ελαφρά και δεν χρειάζονται πανωφόρια. Δεν απαλλασσόμαστε μόνο από τα έξοδα της θέρμανσης, αλλά γενικώς οι λογαριασμοί είναι μικρότεροι καθώς περνάμε αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού.

Παρά τις πολλές θετικές επιδράσεις του καλοκαιριού στη διάθεση, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εμφανίζουν δυσθυμία κατά τους θερινούς μήνες.

Οι πιθανότεροι λόγοι είναι:

 • Διαταραχή της ρουτίνας / του προγράμματος / των συνηθειών λόγω διακοπών, τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο
 • Αλλαγή του ύπνου και των διατροφικών συνηθειών λόγω διαταραχής της ρουτίνας
 • Μη δυνατότητα συμμετοχής σε καλοκαιρινές διακοπές ή υπαίθριες δραστηριότητες λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων
 • Λόγοι υγείας που εμποδίζουν τη συμμετοχή σε καλοκαιρινές δραστηριότητες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόνωση και θλίψη και αισθήματα μοναξιάς
 • Άγχος ή αποφυγή συμμετοχής σε ορισμένες υπαίθριες καλοκαιρινές δραστηριότητες λόγω ανησυχίας για τη σωματική εμφάνιση
 • Η υπερβολική ζέστη προκαλεί κούραση και έλλειψη ενεργητικότητας.

Επιπλέον, το καλοκαίρι είναι μία εποχή κατά την οποία παρατηρείται αύξηση των ψυχιατρικών νοσηλειών, αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας, των πράξεων βίας, της αυξημένης ευερεθιστότητας και του θυμού.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το καλοκαίρι επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας είτε θετικά είτε αρνητικά.  Είναι σκόπιμο λοιπόν να ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες αυτοφροντίδας που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, τον ύπνο αλλά κυρίως με την αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης, την αποφόρτιση και την χαλάρωση.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.