Το νέο λεξιλόγιο για τη σεξουαλικότητα

Το νέο λεξιλόγιο για τη σεξουαλικότητα

Ολοένα και συχνότερα ακούμε καινούργιες λέξεις ιδίως από νεότερα άτομα οι οποίες περιγράφουν  τις νέες μορφές της σεξουαλικότητας. Η εξοικείωση με τους όρους βοηθά στην κατανόηση της διαφορετικότητας και στην αποδοχή.

LGBTQIA+: Το ακρωνύμιο που συχνά περιγράφει τα άτομα που δεν προσδιορίζονται ως αποκλειστικά ετεροφυλόφιλα ή αποκλειστικά cisgender. Τα γράμματα στο ακρωνύμιο LGBTQIA+ σημαίνουν λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, queer ή αμφισβητίες, ίντερσεξ και ασεξουαλικοί. Το σύμβολο + στο LGBTQIA+ αναφέρεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί και ταυτότητες φύλου που αποτελούν μέρος της ευρύτερης κοινότητας LGBTQIA, αλλά δεν περιλαμβάνονται ως μέρος του ακρωνυμίου.

Αλλοφυλόφιλοι (Allosexual): Μια λέξη και μια κατηγορία που περιγράφει όσους βιώνουν σεξουαλική έλξη. Η χρήση αυτού του όρου συμβάλλει στην ομαλοποίηση της εμπειρίας των ατόμων στο φάσμα των ασεξουαλικών και παρέχει μια πιο συγκεκριμένη ετικέτα για να περιγράψει όσους δεν ανήκουν στην κοινότητα των ασεξουαλικών.

Αλλοφυλοφιλία (Allosexism):Αναφέρεται στους κανόνες, τα στερεότυπα και τις πρακτικές της κοινωνίας που λειτουργούν με την παραδοχή ότι όλα τα ανθρώπινα όντα βιώνουν ή θα έπρεπε να βιώνουν σεξουαλική έλξη. Ο αλλοσεξισμός παραχωρεί προνόμια σε όσους βιώνουν έλξη και οδηγεί στην προκατάληψη και τη διαγραφή των ασεξουαλικών ατόμων.

Ανδροσεξουαλικός (Androsexual): Όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σεξουαλική ή ρομαντική έλξη προς τους άνδρες, τα αρσενικά ή την αρρενωπότητα. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει σκόπιμα την έλξη προς όσους προσδιορίζονται ως άνδρες, αρσενικά ή αρρενωπά, ανεξάρτητα από τη βιολογία, την ανατομία ή το φύλο που τους αποδίδεται κατά τη γέννηση.

Ασεξουαλικός (Asexual):Κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος της άφυλης κοινότητας βιώνει ελάχιστη ή καθόλου σεξουαλική έλξη για άλλους ανθρώπους οποιουδήποτε φύλου. Η ασεξουαλικότητα είναι ένα ευρύ φάσμα. Τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ασεξουαλικά μπορεί επίσης να αυτοπροσδιορίζονται με έναν ή περισσότερους άλλους όρους που μπορούν να αποτυπώσουν πιο συγκεκριμένα τη σχέση τους με τη σεξουαλική έλξη. Παρά το στερητικό άλφα του όρου υπάρχουν ασεξουαλικά άτομα που βιώνουν ρομαντική έλξη για άλλα άτομα. Ορισμένα ασεξουαλικά άτομα μπορεί επίσης να επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Αυτοφυλόφιλος: Ένα άτομο που έλκεται σεξουαλικά από τον εαυτό του και διεγείρεται ερωτικά από φαντασιώσεις κατά τις οποίες κάνει σεξ με τον  εαυτό του. Ο αυνανισμός δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι αυτοφυλόφιλος.

Bicurious: Ό όρος περιγράφει τη συμπεριφορά των ατόμων που διερευνούν την αμφιφυλοφιλία, συχνά λόγω περιέργειας ή πειραματισμού.

Bisexual: Ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα περισσότερων του ενός φύλου. Αναφέρεται επίσης ως “bi”, οι αμφιφυλόφιλοι περιλαμβάνουν συνήθως άτομα που έλκονται από μια ποικιλία ανθρώπων, με φύλα που είναι παρόμοια και διαφορετικά από το δικό τους.

Biromantic: Άτομα που βιώνουν ρομαντική έλξη, αλλά όχι σεξουαλική έλξη, για άτομα περισσότερων του ενός φύλου.

Στη ντουλάπα (Closeted): Το closeted, ή η κατάσταση του να είσαι “στην ντουλάπα”, περιγράφει τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙΑ+ που δεν μοιράζονται δημόσια ή ανοιχτά τη σεξουαλική τους ταυτότητα, τη σεξουαλική έλξη, τη σεξουαλική συμπεριφορά, την έκφραση φύλου ή την ταυτότητα φύλου τους. Ορισμένα άτομα μπορεί να είναι ανοιχτοί σε ορισμένες κοινότητες, αλλά κρυφοί σε άλλες λόγω του φόβου των διακρίσεων, της κακομεταχείρισης, της απόρριψης ή της βίας.

Η έξοδος από τη ντουλάπα (Coming out): Μια φράση που αναφέρεται στη διαδικασία του να είναι κανείς ανοιχτός σχετικά με τη σεξουαλικότητα και το φύλο του. Για πολλά ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, το “coming out” δεν είναι ένα εφάπαξ γεγονός αλλά μια διαδικασία και μια σειρά από στιγμές και συζητήσεις. Περιγράφεται επίσης ως “έξοδος από την ντουλάπα”, η διαδικασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • το να μοιράζονται μια σεξουαλική ή ρομαντική έλξη ή εμπειρία του ίδιου ή παρόμοιου φύλου
  • τον προσδιορισμό ως ΛΟΑΤΚΙΑ+
  • την αποκάλυψη της συγκεκριμένης ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου ή του σεξουαλικού ή ρομαντικού προσανατολισμού του ατόμου

Η εμπειρία της αποκάλυψης είναι διαφορετική για κάθε άτομο και μπορεί να είναι δύσκολη και συναισθηματική. Η απόφαση για το coming out είναι βαθιά προσωπική. Κάθε άτομο θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την αποκάλυψη της σεξουαλικότητας και του φύλου με τον δικό του χρόνο και τρόπο.

Ημισεξουαλικός: Στο φάσμα των ασεξουαλικών, αυτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως μετά την οικοδόμηση μιας ρομαντικής ή συναισθηματικής σχέσης με ένα άτομο.

Ρέουσα σεξουαλικότητα (Fluid): Ο όρος αυτός αναφέρεται στο γεγονός ότι η σεξουαλικότητα, η σεξουαλική έλξη και η σεξουαλική συμπεριφορά μπορούν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και να ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που βιώνουν αλλαγές στη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική έλξη ή τη σεξουαλική τους συμπεριφορά σε διάφορες καταστάσεις ή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Gay: Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου. Ορισμένες γυναίκες που ταυτίζονται με τους γκέι προτιμούν τον όρο “λεσβία”, ενώ άλλες προτιμούν τον όρο “queer” ή “γκέι”.

Γκρίζα σεξουαλικότητα: Ο όρος χρησιμοποιείται για να αναγνωριστεί η γκρίζα περιοχή στο φάσμα της σεξουαλικότητας για τους ανθρώπους που δεν προσδιορίζουν τη σεξουαλικότητά τους με σαφήνεια. Πολλοί άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως γκρίζοι βιώνουν κάποια σεξουαλική έλξη ή επιθυμία, αλλά ίσως όχι στο ίδιο επίπεδο ή με την ίδια συχνότητα που τη βιώνουν οι άλλοι.

Ετεροφυλόφιλος:  Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη προς άτομα του “αντίθετου” φύλου.

Τόσο τα cisgender άτομα όσο και τα άτομα με ταυτότητα τρανσέξουαλ μπορούν να είναι ετεροφυλόφιλα. Αυτή η κατηγορία σεξουαλικού προσανατολισμού περιγράφεται συνήθως ως straight.

Ομοφυλόφιλος: Ένας όρος που έχει τις ρίζες του στους τομείς της ιατρικής και της ψυχολογίας και αναφέρεται σε άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου.

Μονοφυλόφιλος: Μια ευρεία κατηγορία σεξουαλικού προσανατολισμού που περιλαμβάνει άτομα που βιώνουν ρομαντική ή σεξουαλική έλξη για άτομα ενός μόνο φύλου. Η μονοφυλοφιλία τυπικά περιλαμβάνει όσους είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες.

Πανσεξουαλικός: Ένας όρος που περιγράφει άτομα που μπορούν να βιώσουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα αυτού του ατόμου.

Pomosexual: Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε άτομα που απορρίπτουν τις ετικέτες σεξουαλικότητας ή δεν ταυτίζονται με καμία από αυτές.

Queer: Ένας όρος-ομπρέλα που περιγράφει άτομα που δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλα. Ο όρος “queer” (το Q στο LBGTQIA+) αναγνωρίζει ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα σε αντίθεση με μια συλλογή ανεξάρτητων και αμοιβαία αποκλειόμενων κατηγοριών.

Η χρήση της λέξης ανοίγει επιλογές πέρα από τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους σε άτομα που δεν χωράνε με ακρίβεια σε αυτές τις κατηγορίες ή προτιμούν μια κατηγορία που δεν εξαρτάται από το φύλο και το φύλο. Ενώ ο όρος αυτός είχε κάποτε αρνητικές και υποτιμητικές συνδηλώσεις, ο όρος queer έχει επανέλθει στην επιφάνεια ως ένας κοινός και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος με τον οποίο τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα αναφέρονται στον εαυτό τους και στην κοινότητά τους. Παρά την αυξανόμενη χρήση του, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν αρνητικούς συνειρμούς με τη λέξη και δεν θέλουν να αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Σεξουαλικά αδιάφορος: Το sex-indifferent περιγράφει εκείνους που βρίσκονται στο φάσμα της ασεξουαλικότητας και αισθάνονται αδιάφοροι ή ουδέτεροι για το σεξ ή τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Spectrasexual: Ένας όρος που περιγράφει άτομα που έλκονται σεξουαλικά ή ρομαντικά από ποικίλα φύλα όπως τα άτομα που είναι μη δυαδικά, genderqueer ή τρανς.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.