Το όνομα του μήνα Μαΐου

Το όνομα του μήνα Μαΐου

Ο Μάιος είναι  ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης, γνωστός ως ο μήνας της μετάβασης. Η άνοιξη και ο μήνας Μάιος εορταζόταν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, αλλά δεν είχε την ίδια ονομασία.  Στο αρχαία Αθήνα ο μήνας Μάιος ήταν γνωστός με το όνομα Θαργηλίων, στην Σπάρτη με το όνομα Δελχίνιος και στους Δελφούς με το όνομα Ηράκλειος.

Κατά την επικρατέστερη εκδοχή ο μήνας Μάιος πήρε το όνομά του από την ελληνική θεά Μαία. Η Μαία θεά της γης και της αναγέννησης, εξυμνήθηκε και ως τροφός, μητέρα, νοσοκόμα και έτσι στο ελληνικό πάνθεον συνδεόταν με τη μητρότητα μαζί με τις Λητώ και Τηθύ. Την εξυμνούσαν μάλιστα και ως γιαγιά της μαγείας, επειδή ο γιος της, ο θεός Ερμής, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτή τη μυστηριώδη τέχνη.

Η Μαία ήταν μία από τις επτά νύμφες του αστερισμού των Πλειάδων (μαζί με την Ταϋγέτη, την Ηλέκτρα, τη Στερόπη, την Κελαινώ, την Αλκυόνη και τη Μερόπη). Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι Πλειάδες ήταν κάποτε οι επτά κόρες του Άτλαντα, του θεού Τιτάνα, που ήταν καταδικασμένος να σηκώσει το βάρος του κόσμου στους ώμους. Σχετικά με το πως οι Πλειάδες έγιναν αστερισμός, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αστερισμός αυτός  χρησίμευε για τον καθορισμό των εποχών στην αρχαιότητα, γιατί η εμφάνισή του στην ανατολή γινόταν τέλη Μαΐου και ανήγγειλε την είσοδο του καλοκαιριού.

Εκτός από τη Μαία στην ελληνική μυθολογία, υπήρχε και η θεότητα Maja στη Ρωμαϊκή μυθολογία, σύζυγος του Vulcan, θεά της άνοιξης, της ζεστασιάς και της αύξησης. Μέσω της ήπιας θερμότητάς της λέγεται ότι προκαλούσε την ανάπτυξη των φυτών, και έτσι υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι  ο μήνας Μάιος πιθανόν να πήρε το όνομά του από εκείνη. Το όνομά της σημαίνει “εκείνη που είναι μεγάλη”, και σχετίζεται με το λατινικό majus. Ονομάζεται επίσης Maia Maiestas και  οι Ρωμαίοι την τιμούσαν την 1η και τη 15η Μαΐου, καθώς και στα Volcanalia στις 23 Αυγούστου.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.