Το σύνδρομο του βατράχου που βράζει

Το σύνδρομο του βατράχου που βράζει

Τα πειράματα σχετικά με το βράσιμο των βατράχων ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα. Κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι αν πετάξεις έναν βάτραχο σ΄ένα καζάνι που βράζει, αυτός θα πηδήξει αμέσως και θα σωθεί. Αν όμως βάλεις έναν βάτραχο μέσα σε ένα καζάνι με νερό που το θερμαίνεις βαθμιαία, ο βάτραχος θα προσπαθεί να προσαρμόσει ανάλογα τη θερμοκρασία του σώματός του, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται. Όταν όμως το νερό πλησιάσει στο σημείο βρασμού, ο βάτραχος αδυνατεί πλέον να προσαρμοστεί. Σε αυτό το σημείο αποφασίζει να πηδήξει έξω, αλλά δεν τα καταφέρνει, επειδή έχει χάσει όλη του την ενέργεια προσπαθώντας να ανεχτεί την προηγούμενη αύξηση  της θερμοκρασίας. Πολύ σύντομα ο βάτραχος πεθαίνει. Τι σκότωσε τον βάτραχο; Πολλοί θα έλεγαν το βραστό νερό. Αλλά η υποκείμενη αλήθεια είναι ότι αυτό που πραγματικά σκότωσε τον βάτραχο ήταν η αδυναμία του να αποφασίσει πότε να πηδήξει έξω.

Όλοι πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι σε τι και πότε προσαρμοζόμαστε και τι πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το σύνδρομο βάτραχος-βραστό νερό μπορεί να προκύψει σε άλλες, πιο σοβαρές περιστάσεις στη ζωή μας, όπου ενσυνείδητα αγνοούμε τα κακώς κείμενα, λέγοντας στον εαυτό μας ότι θα κάνουμε κάτι για αυτό “σύντομα”.

Υπάρχουν φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια κατάσταση και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Εάν επιτρέψουμε στους ανθρώπους να μας εκμεταλλευτούν σωματικά, συναισθηματικά ή οικονομικά, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Πρέπει να αποφασίσουμε πότε πρέπει να «πηδήξουμε». Ο κύριος λόγος που βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις είναι η “άρνηση”. Επιδιώκουμε επίμονα να παραμείνουμε στην ίδια κατάσταση προσκολλημένοι σε επιδεινούμενες συνθήκες και να μην κάνουμε τίποτα γι’ αυτό μέχρι να βρεθούμε σε ένα άθλιο αδιέξοδο.

Παρόλο που οι σημερινοί βιολόγοι αρνούνται την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των πειραμάτων με τα βατράχια και ισχυρίζονται ότι ο βάτραχος θα πηδήξει πριν το νερό φτάσει στο σημείο του βρασμού, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρόλο που αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, επιμένουν σε μία κατάσταση ξοδεύοντας την ενέργειά τους, προσπαθώντας να προσαρμοστούν παρόλο που δεν είναι ικανοποιημένοι.

Μην γίνετε σαν τον βάτραχο. Κινηθείτε πιο έξυπνα από τον βάτραχο. Αναλογιστείτε από καιρού εις καιρόν τις διάφορες καταστάσεις όπως την υγεία, τις σχέσεις, τη σταδιοδρομία, την εργασία, την οικογένεια. Κάντε το αυτό συστηματικά και αν καταλάβετε ότι τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά, «πηδήξτε», όσο έχετε ακόμα τη δύναμη. Μείνετε ενημερωμένοι, μην εκλαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και προσπαθήστε να αποφύγετε την ανατροφοδότηση της παθητικότητας, κατά την οποία αφήνετε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε να συμβαίνει, δημιουργώντας έτσι μια χειρότερη κατάσταση, την οποία ελέγχετε όλο και λιγότερο. Τελικά βρίσκεστε ως παθητικός κρατούμενος που έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω του. Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις από το ένστικτο σας, να είστε προσεκτικοί και να εμπιστεύεστε αυτά τα ένστικτα (τουλάχιστον στο βαθμό που ελέγχετε το περιβάλλον), εάν θέλετε να αποφύγετε να γίνετε «βάτραχος που βράζει».Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.