Το τέλος της καραντίνας

Το τέλος της καραντίνας

Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα ξαναϋπάρξει ξέσπασμα της επιδημίας μετά το  τέλος της καραντίνας.

Η Ισπανική γρίπη χτύπησε σε τρία κύματα σε διάρκεια 2 ετών. Το δεύτερο ήταν το ισχυρότερο από τη μια λόγω των παραλλαγών του ιού και από την άλλη λόγω της μεγάλης μετακίνησης των πληθυσμών που επέφερε το τέλος του 1ου παγκοσμίου πολέμου. Η μετακίνηση αυτή προκάλεσε τη μεταφορά του ιού της γρίπης σε χώρες, οι οποίες είχαν μείνει ανέπαφες από το πρώτο κύμα και δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν ανοσία. Μία έρευνα στο Lancet υποστηρίζει ότι η αίρεση των μέτρων πρώιμα, μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα του COVID-19, τον Αύγουστο, υπόθεση που ενισχύει την ανάγκη για τη διατήρηση των μέτρων στον βαθμό του εφικτού. Σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη μέχρι στιγμής πρόταση είναι η σταδιακή επιστροφή των μη ευπαθών ομάδων στην εργασία και παράλληλα ο συνεχιζόμενος περιορισμός των ευπαθών ομάδων στο σπίτι.

Παρόλο που είναι πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον SARS-CoV-2, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από τις προηγούμενες πανδημίες των κορονοϊών. Επιπλέον, στο παρόν, έχουμε το παράδειγμα της Wuhan, και άλλων επαρχιών της Κίνας, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις προ-καραντίνας συνήθειες , καθώς η πανδημία προηγήθηκε χρονικά.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα θα υποβάλλουν τη διατήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας για αρκετό καιρό ακόμα. Σίγουρα όμως είναι απαραίτητο να ληφθούν κάποια μέτρα για την επιστροφή στην εργασία, γιατί η πιθανότητα διασποράς του ιού είναι ακόμα υπολογίσιμη.

Δεν είναι απαραίτητο μετά το τέλος της καραντίνας το εργασιακό περιβάλλον να υπερφορτωθεί με δυνητικούς μεταφορείς του ιού. Είναι προτιμότερο σύμφωνα με τους ειδικούς οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν σταδιακά στην εργασία τους, δουλεύοντας σε βάρδιες ή με κυλιόμενο ωράριο, έτσι ώστε να μη συνωστίζονται στους χώρους. Σίγουρα είναι προτιμότερο να επιστρέψουν πρώτοι, όσοι ήδη έχουν εκτεθεί στον ιό (αν και εφόσον το γνωρίζουν μετά από επιβεβαίωση μέσω των ειδικών τεστ).  Ακολουθούν οι νεώτεροι,  χωρίς προβλήματα υγείας, στη συνέχεια οι μεγαλύτεροι, χωρίς προβλήματα υγείας και τέλος οι ευπαθείς ομάδες.

Φυσικά τα βασικά μέτρα θα χρειαστεί να τηρούνται για πολύ καιρό ακόμα, μέχρι να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο. Άρα εντός του εργασιακού περιβάλλοντος πρέπει να διατηρείται η απόσταση των 2 μέτρων, όσο αυτό είναι δυνατόν και αν δεν είναι, να φοριούνται μάσκες και γάντια, τα οποία θα αντικαθίστανται τακτικά. Καλό θα είναι τα επαγγελματικά ταξίδια να περιοριστούν στο minimum και αν γίνεται να αντικατασταθούν από τηλεδιασκέψεις. Επιπλέον, στους κοινόχρηστους χώρους είναι σημαντικό να μην παρευρίσκονται πολλά άτομα συγχρόνως.

Με ψυχραιμία και σταδιακή επιστροφή σε μία κανονικότητα, υπάρχουν πολλές ελπίδες το τέλος της καραντίνας να είναι πράγματι οριστικό.

 

 

Το τέλος της καραντίνας (1)


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.