04 Αυγ Τρομοκρατία και ψυχική υγεία
Η καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Τιμής στα Θύματα της Τρομοκρατίας (Ιnternational Day of Remembrance of and Tribute to the Victims of Terrorism), στις 21 Αυγούστου έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η τρομοκρατία είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πλήττει τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.
Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες επηρεάζουν όχι μόνο τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν με οποιοδήποτε τρόπο ή βαθμό σε αυτές και τους συγγενείς τους, αλλά κάθε άνθρωπο που πληροφορήθηκε για αυτές.
Πιο συγκεκριμένα, άτομα που δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις εμφανίζουν συμπτώματα Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD), ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν την ύπαρξη υψηλής σχέσης ανάμεσα στην τηλεοπτική έκθεση σε τρομοκρατικά γεγονότα και στην ανάπτυξη συμπτωμάτων PTSD.
Αν και η επιρροή στην ψυχική υγεία έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως η προσωπικότητα και η ανθεκτικότητα κάθε ατόμου, φαίνεται ότι το συναίσθημα του φόβου επηρεάζει άμεσα τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Για παράδειγμα, κάποιοι θα αποφύγουν μετακινήσεις ή το να επιβιβαστούν σε κάποια μέσα μεταφοράς ή θα αλλάξουν κάποιες καθημερινές τους δραστηριότητες, ώστε να νιώθουν ασφαλείς.
Επιπλέον, οι τρομοκρατικές επιθέσεις φαίνεται ότι συμβάλλουν στη διατάραξη της σχέσης των πολιτών με το κράτος σε κάθε επίπεδο, καθώς παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα δυσπιστίας τους κι επιφυλακτικότητας προς τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ κυριαρχεί ένα αίσθημα ανασφάλειας που γίνεται διάχυτο στην καθημερινότητα του καθενός.
.