Βάζουμε εμπόδια στη σπατάλη του νερού

Βάζουμε εμπόδια στη σπατάλη του νερού

Η σύγχρονη πραγματικότητα και η ελεύθερη πρόσβαση στα διάφορα αγαθά, μας δίνει πολλές φορές την ψευδαίσθηση ότι κάποιες ανέσεις είναι δεδομένες, μεταξύ αυτών είναι φυσικά και η πρόσβαση σε ασφαλές και πόσιμο νερό. Το νερό, η αλλιώς ο λευκός χρυσός, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου, για την πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες καθαρισμού και την εξασφάλιση καλής υγιεινής.

 

Ακόμα και αν δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του νερού, αξίζει να θέσουμε στον εαυτό μας κάποια ερωτήματα: Τι συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη στο δίκτυο και στερούμαστε την πρόσβαση στο νερό; Πώς αντιδρούμε σε ακραίες συνθήκες που περιορίζουν την πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης; Πώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του, όταν βλέπουμε εικόνες στην τηλεόραση και τα media για τους δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας που δεν έχουν την πολυτέλεια της πρόσβασης σε πόσιμο νερό; Πόσο δεδομένο θεωρούμε το νερό, όταν επισκεπτόμαστε χώρες που το κοστολογούν ακριβά και μας αναγκάζουν να φερθούμε πιο συνετά; Στην πραγματικότητα, τα όρια για τη σωστή χρήση και κατανάλωση του νερού δεν θα πρέπει να επιβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες, γιατί είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.

 

Το κόστος χρήσης του νερού σε κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, είναι ακόμα χαμηλό και αυτό ευνοεί κατά κάποιο τρόπο μια σχετική σπατάλη. Ωστόσο, η φύση παρέχει πλέον μειωμένους υδάτινους πόρους και η εξοικονόμηση του νερού κρίνεται αναγκαία. Ποια είναι η λύση; Η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση, η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, η δράση! Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως το να κλείνουμε τη βρύση, όταν πλένουμε τα δόντια μας ή όταν σαπουνίζουμε τα χέρια μας. Αυτή η μικρή αλλαγή, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τη ροή του νερού μέχρι και πέντε λίτρα ανά λεπτό χρήσης. Μπορούμε επομένως να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, υιοθετώντας τέτοιες συνήθειες και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας την πραγματική χρήση νερού σε κάθε συνθήκη. Ακόμα και αν στα μάτια μας αυτό μοιάζει λίγο, όταν η ατομική πράξη γίνει συλλογική δράση, τότε η αλλαγή είναι τεράστια και το άλλοτε δεδομένο παίρνει άλλη διάσταση.

 

Ας γίνουμε λοιπόν εμείς το παράδειγμα για τους άλλους, ας γίνουμε το πρότυπο, η αλλαγή που χρειάζεται να διδαχθούν τα παιδιά. Παρόλο που η χρήση των υδάτινων πόρων και η κατανάλωση του νερού είναι ένα μόνο παράδειγμα των παγκόσμιων ζητημάτων που χρειάζονται την προσοχή μας, η εξοικονόμηση του νερού και η σωστή ενημέρωση για τη σημασία του, δεν παύει να είναι ένας σημαντικός δείκτης παιδείας και πολιτισμού.

 

 

 Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.