Υπερέκθεση σε πληροφορίες για τον πόλεμο και ψυχική υγεία

Υπερέκθεση σε πληροφορίες για τον πόλεμο και ψυχική υγεία

Παρόλο που ο πόλεμος μπορεί να εκτυλίσσεται χιλιόμετρα μακριά, η ζωντανή μετάδοση των ειδήσεων, η προβολή εικόνων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι συνεχείς συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας μεταφέρουν  νοερά και συναισθηματικά πιο κοντά στα γεγονότα που εκτυλίσσονται. Είναι φυσιολογικό επομένως να αναδύονται συναισθήματα φόβο, αβοηθησίας, θυμού και απογοήτευσης, ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που επικρατεί ήδη έντονα ένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Ακόμα και αν δεν είμαστε σωματικά παρόντες, μπορεί να αντιλαμβανόμαστε έντονες επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, οι οποίες σχετίζονται με την έκθεση στα φρικτά και βίαια γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας.

Η μαρτυρία ενός τραυματικού γεγονότος ακόμα κι αν είναι έμμεση αποτελεί  μια συνθήκη σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής εξάντλησης που συναντάται συχνά στον πληθυσμό που αν και απέχει σωματικά από τα γεγονότα, εμπλέκεται συναισθηματικά.  Παρατηρείται όταν κυριαρχεί η έμμεση έκθεση σε δύσκολες και τραυματικές εικόνες ή/και σε ιστορίες ή αφηγήματα των ανθρώπων που βιώνουν τα φρικτά γεγονότα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολίες στον ύπνο, φόβο,  θλίψη, συνεχή εγρήγορση, ευερεθιστότητα και αλλαγές στη συναισθηματική ισορροπία με προεξάρχοντα τα συναισθήματα ενοχής, κενού και ματαιότητας.

Τρόποι διαχείρισης. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη λειτουργικότητά μας;

  • Αναζήτηση αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης και επιβεβαιωμένων αναφορών από πολλαπλές πηγές. Δεν ξεχνάμε, η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε περιόδους κρίσης.
  • Θέτουμε προσωπικά όρια στη χρήση των μέσων δικτύωσης, ιδίως πριν το ύπνο. Παραμένουμε ενημερωμένοι για την επικαιρότητα, αλλά επιτρέπουμε στο εαυτό μας να αποσυνδέεται από τη συνεχή έκθεση σε πηγές καταστροφολογίας.
  • Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όσο γίνεται τη συνηθισμένη ρουτίνα, όπως το πρόγραμμα ύπνου, εργασίας, διατροφής και δραστηριοτήτων. Αυτό μας επιτρέπει να διατηρούμε μια αίσθηση ελέγχου.
  • Προσπαθούμε να διοχετεύουμε την ενέργεια μας μέσω άσκησης. Η σωματική άσκηση, οι ασκήσεις χαλάρωσης και οι απλές δραστηριότητες είναι χρήσιμο να ενσωματώνονται στην καθημερινότητα μας ακόμα και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Δεν παραβλέπουμε, ούτε αρνούμαστε τυχόν σωματικές ή συναισθηματικές αντιδράσεις. Μοιραζόμαστε αυτά που βιώνουμε με κάποιον που εμπιστευόμαστε.
  • Αναζητούμε εξειδικευμένη βοήθεια, εάν νιώθουμε έντονη πίεση ή συναισθηματική δυσφορία.


Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.