Υπέρταση: γιατί δεν πρέπει να την αγνοείτε

Υπέρταση: γιατί δεν πρέπει να την αγνοείτε

Εστιάζοντας στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον «σιωπηλό δολοφόνο» και βοηθώντας τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η υπέρταση προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται, έχει ορισθεί η 17η Μαϊου ως «Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης». Τα υψηλά επίπεδα στρες, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι μερικά από τα κύρια υποστρώματα της υπερτασικής νόσου.

Η παρατεινόμενη υπέρταση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, η απώλεια όρασης, η χρόνια νεφρική νόσος και η άνοια. Οι συνειδητές τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπέρταση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

Στις 14 Μαΐου 2005 η World Hypertension League όρισε την 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης.  Μέσω διαφορετικών θεμάτων κάθε χρόνο, η WHL σκοπεύει όχι μόνο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπέρταση αλλά και για τα υποστρώματα και τις μεθόδους πρόληψής της, καθώς η νόσος επηρεάζει σχεδόν το 30% των ενηλίκων παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο. Το θέμα το 2021 είναι «Μετρήστε την αρτηριακή σας πίεση, ελέγξτε την, ζήστε περισσότερο!» για την ευαισθητοποίηση ιδίως σε περιοχές με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα και την εμπέδωση των ακριβών μεθόδων μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει ότι ορισμένα άτομα με υπέρταση, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις μπορούν να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές σε περίπτωση λοίμωξης από κορωvoϊό. Η πανδημία οδηγεί σε αυξημένο επιπολασμό της υπέρτασης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό συμβαίνει λόγω υπέρμετρου άγχους, έλλειψης άσκησης λόγω lockdown καθώς και ανθυγιεινών διατροφικών προτύπων.

Η αρτηριακή πίεση καλό είναι να ελέγχεται τακτικά. Εάν αυξηθεί, πρέπει να αντιμετωπιστεί και να καταβληθούν προσπάθειες να διατηρηθεί εντός του φυσιολογικού εύρους τιμών. Η προ-υπέρταση είναι ένα στάδιο όπου η συστολική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται μεταξύ 130-135mmHg και η διαστολική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται μεταξύ 80-85mmHg. Η υπέρταση θεωρείται ότι υπάρχει όταν η συστολική αρτηριακή πίεση είναι 135mmHg ή περισσότερο και η διαστολική BP είναι 85mmHg ή περισσότερο.

Ένα μέσο αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι ο δραστήριος τρόπος ζωής που συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 4-9mmHg. Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον έλεγχο της πίεσης. Η αερόβια άσκηση, η βελτίωση της ευελιξίας και η προπόνηση μέγιστης δύναμης βοηθούν μακροπρόθεσμα. Καθώς η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι δυνατή λόγω πανδημίας, θα πρέπει να γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. Προσθήκη μιας ρουτίνας δυναμικής άσκησης 30-45 λεπτών καθημερινά βοηθά πολύ.

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη διαχείριση της υπέρτασης, με έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα φρούτα, στα λαχανικά, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, στο άπαχο κρέας, στα ψάρια και στο ελάχιστο αλάτι. Η πρόσληψη αλατιού πρέπει να περιορίζεται σε <2,3g νατρίου ημερησίως, που ισοδυναμεί με μια κουταλιά της σούπας αλάτι (5g). Καλό είναι να αποφεύγονται τα κορεσμένα και τρανς-λιπαρά και η ζάχαρη.

Όταν κάποιος διαγνωστεί με υπέρταση τότε, εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, τα φάρμακα καθίστανται απαραίτητα για να διατηρηθεί η πίεση εντός φυσιολογικού εύρους. Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί ασθενείς είναι να διακόπτουν τη φαρμακευτική αγωγή όταν η πίεση επανέλθει στα φυσιολογικά. Η πίεση θα επιστρέψει πάντα στο προηγούμενο επίπεδο εάν σταματήσουν τα φάρμακα, με κίνδυνο πρόκλησης επιπλοκών. Επομένως, τα φάρμακα δεν πρέπει να μειωθούν ή να σταματήσουν χωρίς τη συμβουλή ιατρού.

Ενώ το κάπνισμα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υπέρταση, κάθε τσιγάρο αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση για πολλά λεπτά μετά το κάπνισμα. Για τη γενική υγεία και για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, πρέπει να αποφεύγεται κάθε μορφή καπνού.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση περισσότερων των τριών ποτών αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση, ενώ η επαναλαμβανόμενη κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε μακροπρόθεσμες αυξήσεις. Οι υπερτασικοί καλό είναι να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο.

Η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη κσι η συνεργασία με τον γιατρό απαραίτητη.Το psygrams.com σέβεται την ιδιωτικότητά σας

Επιβεβαιώστε εάν αποδέχεστε την παρακολούθηση του Google Analytics. Μπορείτε επίσης να απορρίψετε την παρακολούθηση, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον ιστότοπό μας χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα στο Google Analytics.